Втората пенсия ще е от 30 до над 1000 лева месечно

СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
Любомир Христов

Някои от първите пенсионери от универсалните фондове ще вземат едва по 30 лв. на месец. Това обяви вчера финансистът Любомир Христов на пресконференция на „антиправителствената информационна служба“. „През 2020 г. първите, които ще се пенсионират, ще получават 30 лв. на месец при оптимистични прогнози, за това отиват 5-те процента удръжки от заплатите“, поясни той. Става дума за т.нар. втора пенсия, за която всички българи, родени след 31 декември 1959 г., плащат вноски във фондовете за допълнително задължително осигуряване. Идеята тези спестявания да допълват основната пенсия, която изплаща първият стълб на системата – държавният институт НОИ.

Любомир Христов цитира данни на финансовия анализатор Камен Димитров, според когото от създаването на втория стълб на пенсионната система за 11 години средните загуби са 3% на година.

Не е тайна, че вторият стълб – допълнителното задължително осигуряване, и съответно пенсионните ни сметки може да се окажат заложници на редица рискове – финансови кризи, висока инфлация, недобро инвестиране, ниска продължителност на живота. По данни на Комисията за финансов надзор за периода 30 декември 2010 – 28 декември 2012 г. например среднопретеглената годишна доходност на универсалните пенсионни фондове е 3.4%. В същото време според НСИ натрупаната през този период средногодишна инфлация е 3.5%. Това означава на практика, че инфлацията е „изяла“ увеличението на спестяванията ни.

Наистина ще има и хора с пенсии от 30 лв., призна пред „Сега“ председателят на УС на осигурителната компания „Доверие“ АД Даниела Петкова. Тя обаче посочи, че ще има и хора, които ще вземат по 1030 лв. Петкова подчерта, че при втория стълб всичко е индивидуално и че трябва да се отчитат различни фактори – колко време са натрупвани вноските, на какъв доход се е осигурявал човек и др., имал ли е нулеви периоди. „За разлика от парите от първия стълб, изплащани от НОИ, при нас няма минимална и максимална пенсия“, заяви Петкова. В същото време при допълнителното задължително пенсионно осигуряване много по-силно влияят периодите, през които човек е оставал без работа и доходи или пък е бил зает в сивия сектор. Ако някой се е осигурявал на минимум през цялото време, няма как да вземе висока допълнителна пенсия, каза шефката на „Доверие“.

РЕШЕНИЕ

Според Любомир Христов най-добре е да се даде възможност на бъдещите пенсионери сами да решават къде да се осигуряват допълнително. Кръгът на финансовите институции трябва да се разшири, така че човек сам да избира къде да спестява за старини – в банка, в застрахователна полица, в инвестиционен посредник или в пенсионен фонд. „Нека има конкуренция, защото когато няма, хората патят“, обобщи финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *