Втора оставка на върха в Скотланд ярд заради подслушването

През 2009 г. помощник-комисар Йейтс отказал да поднови разследването на скандала с електронно подслушване на телефони от таблоида „Нюз ъв дъ уърлд“, прекратено през 2007 г., защото липсвали нови доказателства, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Пред парламентарна комисия миналата седмица помощник-комисар Йейтс заяви, че съжалява за решението си да не поднови разследването преди две години, като обясни, че по онова време не разполагал с всички данни и се оправда с отказа на вестника да сътрудничи на полицията. Комисията обаче го призова отново да се яви утре, за да даде обяснения.
Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви днес, че Йейтс е подал оставка, след като бил предупреден, че ще бъде уволнен. Дисциплинарна комисия на Скотланд ярд щеше да се събере днес, за да обсъди случая му.
Шефът на Скотланд Ярд вчера подаде оставка , като заяви, че няма нищо общо с подслушването, но се оттегля заради близките си отношения с един от бившите шефове на таблоида, който вече бе задържан.
Междувременно британският премиер Дейвид Камерън предложи парламентът да отложи лятната си ваканция, за да може да запознае депутатите с развитието на скандала. Депутатите трябваше да излязат в лятна ваканция от утре. Самият Камерън, който пристигна днес на посещение в Република Южна Африка, съкрати обиколката си в региона от четири на два дни и утре ще се завърне във Великобритания.
Бившата изпълнителна директорка на компанията собственик на вестника „Нюз интернешънъл“ – Ребека Брукс, ще се яви пред депутатите, за да даде обяснения, заяви по-късно неин говорител, цитиран от Франс прес. 43-годишната „кралица на таблоидите“ вчера беше арестувана, но след 12-часа разпити я освободиха срещу парична гаранция.  Брукс призна при предишно изслушване през 2003 г., че вестникът, който е управлявала от 2000,  е плащал на полицаи за информация.
Очаква се пред комисията за медиите утре следобед да бъдат разпитани и медийният магнат Рупърт Мърдок и синът му Джеймс.
 Австралийското правителство обвини днес таблоид от медийната империя на Рупърт Мърдок, че води кампания за смяна на властта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Министърът на телекомуникациите Стивън Конрой обвини вестника в пристрастие и стремеж да свали от власт управляващата Австралийска лейбъристка партия.
„Вестникът е решил, че иска да има избори. Няма значение, че у нас имаше избори преди 9-10 месеца“, каза Конрой. По-рано подобни обвинения отправи и министърът на държавното съкровище Уейн Суон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *