Вторник завършва зле за европейските индекси

Джаксън Хол изгуби магнетизма си като място, от което ще се родят големи новини, тъй като президентът на Европейската централна банка Марио Драги няма да може да участва във форума. В Щатите са пред бедствие заради урагана Айзък, който притесни дори президента Барак Обама. Междувременно от другия край на океана богата Каталуня поиска от испанското правителство 5 млрд. евро помощ, тъй като няма с какво да плати на кредиторите си.
 
Вторникът завършва зле за европейските индекси. Немският индекс DAX пропадна под нивото 7 000 пункта и губи близо процент към края на сесията. Уолстрийт отваря с понижения.
Dow Jones Industrial Average губи 0.17% до 13 102 пункта. S&P 500 Index потъва с 0.15% до 1 408 пункта.NASDAQ Composite Index се понижава с 0.12% до 3 069 пункта.
Големите движения през последните часове са във валутната търговия. Служебните ангажименти, поради които Марио Драги няма да ходи на форума на централните банкери в Джаксън Хол, изненадата трейдърите и ги подтикнаха към действие. Започнаха да се правят рискови покупки на евра. Това вдигна курса на обединената валута до 1.2544 долара за едно евро.
Допълнителен тласък към еврото за играчите бе и резултатът от облигационните пазари, където по-рано днес Испания продаде 3-месечни ДЦК за 1.67 млрд. евро при лихва от 0.95%. Това е доста под доходността от 2.43%, която поискаха инвеститорите за аналогичен вид книжа през юли. Предложеното количество облигации бе презаписано над 3.5 пъти. На аукциона днес Испания продаде и 6-месечни облигации за 1.93 млрд. при лихва от 2.03%, което е по-ниско от поисканите преди месец 2.69% от пазарите.
Новина за инвеститорите съобщи и Европейският фонд за финансова стабилност, който планира да продаде 10-годишни облигации за 3 млрд. евро.
Междувременно унгарската централна банка понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 6.75%. Това действие е изненада за пазарните участници, които очакваха запазване на досегашния лихвен процент заради проблема с инфлацията, която се ускорява и заради споразумението за получаване на спасителна помощ, по което монетарните власти в страната работят.
На стоковите пазари двата основни фючърса за петрол се търгуват различно. Лекият американски петрол поскъпва с 53 цента до 96 долара за барел. Сортът брент пък поевтинява с 4 цента до 113.73 за барел.
Очаква се в следващите часове президентът Барак Обама да излезе с изявление пред американците във връзка с тропическата буря Айзък. Според специалистите, които следят развитието на природното бедствие, Айзък ще достигне първа категория, която се счита за опасна и води до необходимостта от евакуация на населението. В случая Айзък наближава Мексиканския залив, където са концентрирани нефтодобивни мощности и рафинерии, осигуряващи близо половината от енергийното потребление на Щатите.
Онова, което американците ще приемат като добра новина днес е и че цените на имотите в САЩ продължават да се покачват, при това за втори пореден месец. Това е видно от данните на индекса Case-Shiller. През юни се наблюдава увеличение на цените с 2.3%, след като през месец май имаше нарастване с 0.5%.
Президентът на Европейската централна банка Марио Драги няма да участва във форума в Джаксън Хол, стана ясно преди минути. Това е голяма изненада за инвеститорите, които очакваха с голям интерес срещата между Драги и директорите на Федералния резерв. В съобщението от Франкфурт се посочва, че Драги е възпрепятстван да вземе участие във форума заради претоварена програма с ангажименти.
Така напрежението на пазарите остава, защото и тази седмица явно инвеститорите няма да може да разберат как ЕЦБ ще помогне на еврото и на държавите в затруднение. Топката изглежда е връцете на Бен Бернанке, който ще направи изявление в петък. Очакванията към него са да разкрие какви са намеренията на Федералния резерв за допълнително стимулиране на американската икономика.
Този развой на събитията отпрати еврото отново високо нагоре. Курсът отново е над 1.25 долара за единица от обединената валута до 1.2551.
Индексите остават на червено, а петролът се търгува с ръст. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през октомври поскъпват с 69 цента до 96.16 долара за барел. Сортът брент се търгува срещу 113.62 за барел.
Еврото продължава да пропада към долара, като курсът на обмяна при отварянето на европейските пазари е $ 1.2484. При петрола има раздвижване, като цената започна да се покачва. Сортът брент поскъпва с 3 цента до $ 113.80 за барел. Лекият американски петрол вече струва $ 95.46 за барел.
Индексите отвориха с понижения.
FTSE 100 пада с 0.04% до 5 774 пункта.  DAX INDEX губи 0.60% до 7 004 пункта.  CAC 40 се понижава с 0.42% до 3 448 пункта.
Инвеститорите ще чакат края на седмицата, преди да настъпят по-активно в търговията, за когато са насрочени събития, които имат потенциал да определят посоката на пазара. Това вече е кристално ясно, след като и вчера, и днес на пазарите липсва изразен тренд. Насрочената за петък среща между ръководителите на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка е събитието, от което се чака развръзка. Междувременно инвеститорите следят новините от Мексиканския залив, където бушува тропическата буря Айзък.
На Wall Street търговията отново бе колеблива. Акциите на Apple продължават да са хит, след като компанията спечели дело за патенти срещу Samsung и това й отваря път към хегемония на пазара на технологични решения за мобилни устройства.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.25% до 13 124 пункта.  S&P 500 Index се понижи с 0.05% до 1 410 пункта.  NASDAQ Composite Index напредна с 0.11% до 3 073 пункта.
Инвеститорите в Азия са във фаза са разколебани за икономическите перспективи пред региона заради сигналите за наближаваща енергийна криза и недостиг на ток в Япония и заради слабия растеж на водещите икономики в зоната. Още нещо ги кара да заемат позиция на изчакване – само след няколко дни ще разберат какво смятат да предприемат централните банки на САЩ и на еврозоната след консултацията помежду им в края на седмицата. В петък изявление ще направи председателят на ФЕД Бен Бернанке, а в събота ще говори Марио Драги от Европейската централна банка.
Nikkei 225 пада с 8 996 пункта.  Hang Seng Index губи 0.19% до 19 760 пункта. CSI 300 Index се понижава с 0.06% до 2 226 пункта.
Лекият американски петрол поевтинява с 14 цента до $ 95.33 за барел. Сортът брент губи 33 цента до $ 113.44 за барел. Това се случва в момент, в който петролните рафинерии в Мексиканския залив са застрашени от набезите на тропическата буря Айзък. Тя се характеризира с това, че е изключително непредвидима и притесненията са, че може да нанесе с голяма скорост щети по нефтената инфраструктура. При преминаването си през Флорида през миналата седмица Айзък причини наводнения и донесе бурен вятър. В Мексиканския залив, който произвежда 23% от петрола в САЩ и 7% от природния газ, вече има евакуация на работници от петролните рафинерии.
Еврото пада към долара и към този час се търгува под нивото $ 1.25 до $ 1.2492.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *