Въвеждат виртуалния туроператор

„Трябваше да изчакаме някои резултати от някои анализи и проучвания, някои законодателни промени, свързани с други части на туризма, за да можем да бъдем готови. Естествено, основната му цел е да гарантира устойчиво развитие на българския туризъм. Акцент в него поставяме също така развитието на специализираните форми на туризма като културния, балнео- и спатуризма, етно- и селския туризъм. За някои от компонентите, които съпътстват тези видове туризъм, въвеждаме стандарти за качество, стадрати за обучението на тези кадри и за предлагането на самите туристически продукти“, каза Маринов. Той уточни, че всичко това ще намери по-детайлна регламентация с една наредба след влизането на закона в сила. Заместник министърът потвърди, че ще има и регламент за туристическото райониране за създаването на т. нар. „организации за управление на дестинациите“. „В петък също ще представим нашето виждане по въпроса и ще се радваме да чуем мнението на представителите на туристическата индустрия, на общините, тъй като те също са поканени на самото представяне“, посочи той.
Маринов отрече, че законът за туризма ще има отношение към застрояването на курортите. „Доста детайлно сме го разработили, към момента той съдържа около 250 члена, така че сме се фокусирали само върху преките туристически дейности и нещата, които пряко касаят туризма“, обясни той. Новото, което въвеждаме, е т. нар. „виртуален туоператор“ или туроператор, който ще работи само чрез интернет, добави заместник-министърът. „Въвеждаме електронният ваучер, електронната резервационна бланка, каквато е практиката и в другите страни. По отношение на самите оператори – там контролен орган остава Комисията за защита на потребителите, но тук е много важно самите потребители да бъдат добре информирани за своите права, които има дава законодателството, и те да си ги търсят и отстояват, а не водещ мотив при вземане на решението за определено пътуване да бъде само цената“, изтъкна той.
Икономическата логика показва, че за да съществува един туристически обект, той трябва да има поне 30% заетост, отбеляза Маринов. Според него не е възможно сивият сектор в отрасъла да е 40%, защото особено при големите обекти, които работят с чуждестранни туроператори, плащанията са задължително по банков път, отчитането е прозрачно, а те в момента са преобладаващата маст от обектите в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *