Въвеждат екотакса за старите коли

Това обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА. Смятам, че поетапно, а не наведнъж, могат да се облагат по-старите автомобили с екологичен компонент, каза екоминистърът в отговор на въпрос. По думите й това няма да стане от 2012 г., тъй като данъчните закони обикновено се променят преди бюджетната година.
Идеята за екотакса на старите автомобили дойде, след като съдът в Люксембург отмени въведения  от България по-висок акциз за тях. Според съда, този данък не може да бъде по-висок от данъка за новите автомобили. Наложи се държавата да връща пари за надвзет акциз за 3.4 млн. лв. В същото време държавата започна да мисли, как да стимулира покупката на екоавтомобили – по специално електромобили.
До края на месеца е срокът, в който екоминистерството трябва да се произнесе по качеството на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта „Бургас-Александруполис“, съобщи още Караджова. Ако докладът е направен добре и са попълнени всички пропуски, процедурата може да започне, но това не означава, че проектът ще бъде разрешен за реализация, отбеляза тя. Докладът на ОВОС бе връщан няколко пъти от министерството, а сроковете за неговото предаване отлагани неколкократно. По принцип правителството е скептично към проекта, поради сериозните протести на хората около Бургас.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *