Въвеждат срочна категоризация в туризма

Предлаганите промени предвиждат категоризацията на тези обекти да се подновява на всеки 5 години, докато в момента тя е безсрочна. В категорията на туристическите обекти ще бъдат включени също апартаментните комплекси, хостелите и апартаментите за гости, които също ще подлежат на категоризиране и проверки.
Обектите от по-висока категория остават под контрола на министъра на икономиката, а тези от по-ниската – на кметовете на общините. Нов момент е, че местните власти ще дават категоря на хотелите с две звезди и мотелите, които сега спадат към по-високия клас обекти. Промените в закона предвиждат също създаване на Държавно предприятие „Български туризъм“, което ще отговаря за туристическата реклама, участието на страната в специализирани изложения и маркетингови проучвания в туризма. Предприятието ще изпълнява функциите на национална туристическа организация и ще се издържа с пари от бюджета, дарения и 50% от приходите от глоби в туризма. За финансирането му ще отиват и 10% от събрания туристически данък в страната.
Законът предвижда и разделянето на страната на туристически райони според спецификата на местния туристически продукт. Техните граници ще бъдат съобразени с тези на общините, а обхватът им ще се определя от ресорното министерство. Районите ще се управляват от специално създадени за тази цел организации, в които ще влизат представители на местните общини, областните управи и регионални туристически организации. Те ще се издържат от членски внос, стопанска дейност и 20% от туристическия данък, събран в съответния регион. Останалите 70% от данъка ще остават в общините и ще бъдат използвани за реализация на различни туристически дейности, предвижда още проектозаконът.
В новия си вид Законът за туризма е 87 страници, а със съпътстващите го наредби – общо над 470. Това предизвика критики сред бранша заради прекаления му обем и тромавост. Румен Драганов от Националния борд по туризъм упрекна авторите на закона, че за пореден път липсва отговор кой ще управлява туристическите атракции публична държавна собственост. Според него това може да е Държавно предприятие „Български туризъм“, което да определи и събира таксите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *