Във Великобритания започват да печатат пари, смъкнаха лихвата до 0,5%

Английската централна банка направи поредния си безпрецедентен ход и понижи лихвения процент на Острова наполовина до 0,5 на сто. Освен това институцията заяви, че започва изкупуване на активи за 75 млрд. лири, средствата за което ще бъдат напечатани от институцията, предава Bloomberg.
Ръководителите на АЦБ редуцираха лихвения процент до ниво, което никога не е било достигано в историята на институцията, която датира от 1964 година. На практика от тогава до преди няколко месеца най-ниската лихва на Острова беше 2 на сто, но тежката икономическа криза принуди банкерите да преминат под тези нива.
Председателят на Комитета по монетарна политика на АЦБ Марвин Кинг заяви желание в икономиката да бъдат наляти прясно напечатани пари с цел предотвратяване на набиращата сила рецесия. В официалното съобщение на институцията се казва, че АЦБ може да се нуждае от максимум три месеца, за да осъществи планираните покупки.
Повечето от активите, които ще бъдат изкупени, вероятно ще бъдат държавни ценни книжа, смятат анализатори. Първата операция на открития пазар вероятно ще бъде осъществена още утре.
За печатане на пари на Острова се говори от няколко месеца и сега вероятно ще станем свидетели именно на такива действия. Една от причините е прекалено ниският лихвен процент в страната, който обаче не дава нужните резултати за насърчаване на кредитирането.
Поради тази причина ръководителите на АЦБ на няколко пъти се обявиха за започване на т.нар. „количествено улесняване“, или печатане на пари с цел увеличаване на паричното предлагане в икономиката. Положително в тази насока влияят и дефлационните процеси от последните месеци, които ограничават опасността от инфлация.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *