Във Франция се разгаря полемика относно пропуските при акцията в Тулуза

Полицията продължава разпитите на арестуваните роднини на Мера и разследва за евентуални съучастници в смъртоносните атаки.
Неизбежна ли е била смъртта на Мохамед Мера? Защо акцията по залавянето му продължи 32 часа? Как разузнаването, което следи отдавна Мера, е пропуснало терористичната опасност, която представлява младежът, пребивавал в ислямистки лагер и фигуриращ в черен списък на САЩ?
Не е имало никакво основание за задържането на Мера преди убийствата, каза пред РТЛ френският премиер Франсоа Фийон. В страна като нашата нямаме право да следим постоянно някого без съдебно решение, обави той. Според Фийон Главната дирекция по вътрешно разузнаване на Франция „е работила отлично“.
Трябва да извлечем поука от случая в Тулуза, заяви френският министър на отбраната Жерар Лонге, който се упрекна в недостатъчно разследване още след първото убийство на военен, извършено от Мера. За разследване на пропуските на спецслужбите настояха и френският външен министър Ален Жюпе и кандидат-президентът социалист Франсоа Оланд.
Полицейската акция се е провела без схема и тактика, според Кристиан Пруто, основател на Групата за намеса на френската жандармерия, който се пита защо не е използван сълзотворен газ.
Френската полиция продължи ареста на роднините на убиец от Тулуза Мохамед Мера, който загина вчера при престрелка с полицията. Френските спецслужби отговориха на критиките относно пропуски в разузнаването относно Мера и в тактиката на вчерашната акция.
Не беше възможно да действаме по-бързо, за да арестуваме Мера, обясни шефът на Главната дирекция на френското разузнава Бернар Скарсини. Той обясни, че по собствените признания на терориста атака срещу еврейското училище, където загинаха четирима, е била импровизирана в последния момент, след като нападателят закъснял за друг обмислен атентат. Той уверявал също, че се е радикализиран сам и няма съучастници. Според директорът на разузнаването Мера не е бил засичан в екстремистка дейност или подобни контакти във Франция.
Спецчастите са направили всичко възможно, за да заловят терориста жив, каза ръководителят на вчерашната операция. Той увери, че при щурма полицията се е готвела да реагира със сълзотворен газ и сплашващи гранати, но стрелбата е била неизбежна при такава офанзива.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *