Възможен е скок на вноската за здраве

Министерството на здравеопазването предложи сериозни промени в здравната система. Министър Петър Москов обяви, че ще има три пакета за медицинска помощ – базов, допълнителен и спешен. Те са сред основните цели на стратегията за здравна реформа. В базовия пакет ще са включени заболявания, които формират 92% от смъртността на българите. Вторият ще покрива останалите заболявания, които се покриват от НЗОК. Третият пакет е за спешна помощ.
Днес публикуваме коментарите на д-р Нигяр Джафер, експерт на ДПС, и доц. Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница
Решението да се въведат различни пакети на медицински дейности е от този тип решения, които могат да доведат до същите реакции и вълнения, както решението за пенсионната система.
Корекцията в пакетите не е просто корекция на услуги, а е корекция в здравноосигурителния модел.
Бягството от тази тема и опитът това да се „смете под килима“ с мимоходом подхвърлена идея няма да спести на управляващите проблемите, които ще създаде дискусията.
Ще трябва да се отговори на въпроса какво се случва със здравната вноска. На хората трябва да се обясни, че за да се мине към базов, надграждащ и спешен пакет, трябва
да се даде част от сегашната здравна вноска за втория пакет или да се увеличи размерът на вноската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *