Възобновяемите източници все още не са достатъчно надеждни

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) имат потенциал да променят света на енергетиката, но все още не са достатъчно надеждни, смята висш мениджър на немския технологичен гигант Siemens.

Седрик Нейке, член на борда на директорите на Siеmens, заяви на конференцията Green + Together в Тайпе, че възобновяемите източници са критично важни за успешното трансформиране на световната енергийна система. В момента обаче ВЕИ не могат да се считат за стабилни и надеждни източници, предава думите на Нейке тайванското издание Digitimes.com.

Същевременно, традиционните електростанции, работещи с природен газ, са стабилни и надеждни източници, смята мениджърът от Siemens. Според него, много е важно развитието на възобновяемите енергийни източници да води до създаване на интелигентни енергетични системи, или т.нар. смарт-грид, които могат да повишат цялостната ефективност на захранването с енергия.

Данните за потреблението на енергия за производствения, строителния и транспортния отрасъл могат да се преобразуват в информация, която да се използва от системите за интелигентно управление на захранването, информира technews.bg. Това ще повиши общата ефективност на работата на енергийните мрежи, убедени са участниците в конференцията Green + Together.

Правителствата на всички страни трябва да поощряват частния бизнес да влага средства в зелена енергия чрез намаляване на данъците и отпускане на кредити с ниски лихви за ВЕИ проекти, смятат представителите на индустрията.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *