Възстановяват акциза върху горивата на зърнопроизводители с ваучери

По думите му в момента се разработва схема, която да обхване всички сектори в селското стопанство.
От 1 юли ще се възстановява акцизът, но не с оцветяване, както е било в миналото и е имало доста нарушения около него, а с ваучери, каза вицепремиерът и допълни, че схемата е обсъждана с производителите и митиниците и тя ще проработи.
„По всички останали точки ние или сме се разбрали и те са в действие или за средносрочната програма до 2013-2014 година сме поискали анализи от тях и от министерството на земеделието. За средносрочната програма няма да работим само със зърнопроизводителите, именно затова представяме цялата палитра от работата с животновъдите, зеленчукопроизводители, тютюнопроизводители и така нататък, за да имаме обща средносрочна програма за цялото селско стопанство“, обясни вицепремиерът.
От своя страна изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов съобщи, че в момента се водят преговори с банките за разширяване на меморандума за кредитиране на земеделските производители, като в него се включи и животновъдният сектор.
Той обясни, че се водят преговори с търговските банки за добавяне на възможността да се предоставят краткосрочни заеми по удостоверенията, които издава фонд „Земеделие“ за предстоящи плащания за национални доплащания. До момента в меморандума с банките са влезли само плащанията на площ, от които се ползват зърнопроизводителите и други по-големи производители. Идеята е в меморандума да бъде заложено от възможността да се ползва и от животновъдите. По думите на Порожанов процесът ще бъде по-труден от гледна точка на това, че „финансовото състояние в сектора е малко по-чувствително“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *