Въпросът за референдума може да влезе в Конституционния съд

От Инициативния комитет за подписка за допитване от „Коалиция за България“ съобщиха, че ще сезират Конституционния съд за промените във формулировката. Според депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев управляващите уважават хората, които са се подписали, информира БНР.
Миналата седмица правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите: „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала“. В инициираната от БСП подписка въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“. Народните представители в комисията днес го редактираха до варианта, който ГЕРБ предложи, информира Дарик радио.
Цената на проекта „Белене” е фиксирана и тя е 3,997 милиарда евро. „Вариант, при който е повече от 6 милиарда евро, няма”. Това заяви народният представител от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на днешното заседание на икономическата комисия, информира агенция „Фокус“.
По въпроса за референдума той заяви: „Това е референдумът, за който се подписаха 777 000 български граждани. Това че ГЕРБ и Бойко Борисов се страхуват от този референдум, съвсем не го прави по-малко реалистичен и легитимен. Страх ги е, защото българите ще кажат „да“ на „Белене”. Всички знаем, че това е въпросът за Белене и кой носи отговорност за пропилените от това правителство три милиарда лева”.
Най-важният въпрос оттук-нататък е как ще реагират гражданите на преформулирания въпрос на референдума, на заобикалянето на тяхната валидно изразена истинска воля. Това каза депутатът от ПГ на „Коалиция за България“ Янаки Стоилов на пресконференция на Инициативния комитет за референдума за АЕЦ „Белене“ по повод решението, взето от правната комисия в парламента.
На въпрос дали може да бъде сезиран Конституционният съд за въпроса на референдума, депутатът  каза, че от инициативния комитет ще анализират въпроса.
По-късно депутатът Диан Червенкондев заяви, че Народното събрание имало/!!!/  право да прави редакция на въпроса на инициативния комитет и отхвърли логичното твърдение, че така мде пак категорично се подменя вотът на хората, които са се подписали в друга формулировка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *