Върховният съд на САЩ подкрепи здравната реформа на Обама

Законодателството, което е ядрото на реформаторската политика на държавния глава, постановява, че всеки американски гражданин трябва да има здравна застраховка до 2014 година. В противен случай те ще са длъжни да заплатят парична санкция.
Съставът на Върховния съд подкрепи закона с изключително напрегнато гласуване, сочещо остро разединение сред редиците на магистратите. В крайна сметка 5 съдии казаха „да“, докато 4 техни колеги се противопоставиха на закона.
„Поради това, че Конституцията позволява наличието на такъв данък (здравна застраховка), не сме в правото си да забраним неговото съществуване, или пък да обсъждаме правотата и мъдростта, стоящи зад такава мярка“, посочва върховният съдия Джон Робъртс.
Все пак бяха запазени някои ограничения, засягащи отпускането на помощ на най-бедните граждани. Това е директен удар по Белия дом, който помрачи добрата за Обама новина.
Прокарването на здравната реформа е ключово за програмата на Обама и в немалка степен допринесе за неговото встъпване в длъжност. Законът цели включването на още 30 милиона американци в здравното застраховане и е най-значимото „разтърсване“ на здравното статукво в страната от 50 години насам. Здравеопазването на САЩ се оценява на близо 2,6 трилиона долара.
Критиците на реформата изтъкват, че тя се намесва прекомерно много в живота на гражданите и в политиката на отделните щати и това не е оправдано. Общо 26 от 50-те щати в САЩ заведоха дело, насочено срещу закона. Върховният съд организира тридневно изтощително прослушване на аргументите на опозицията през месец март тази година.
Решението на съда относно закона може да промени политическата сцена, която и без това е на фокус поради идващите избори, които ще се проведат на 6 ноември. Главният опонент на Обама – републиканецът Мит Ромни се обяви стриктно против закона и неговото осъществяване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *