В Азия, Европа и САЩ индексите са на червено

Докладът на ADP за заетостта а частния сектор в САЩ през март показа 209 000 нови работни места, което е по-малко, отколкото през февруари, но е в рамките на очакванията.
Като формален повод за разпродажбите продължава да служи вчерашният доклад на Фед, който показа, че от централната банка на САЩ не планират нов кръг от количествени улеснения.
Днес президентът на ЕЦБ, Марио Драги коментира, че има опасения относно високите цени на петрола и възходящи рискове за инфлационните очаквания, но въпреки това централната банка на еврозоната остави без промяна основната си лихва на ниво от 1%.
Така еврото остава под силен натиск, след като на днешния аукцион на испански дълг, доходността на облигациите, емитирани от правителството в Мадрид изненадващо се повиши.
В началото на сесията Dow се понижава с 0.79%, до 13 095 пункта, технологичният индекс Nasdaq пада с 0.91%, до 3 085 пункта, а широкият индекс S&P 500 губи 0.77%, до 1 403 пункта.
Атаката срещу еврото се отразява и на останалите сегменти на пазара, заради повишеното търсене на долари. Единната валута поевтинява с 0.76%, до 1.3133 долара. DXY се покачва с 0.49%, до 79.78.
Цените на търгуваните в долари активи падат. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май поевтиняват с 1.07%, до 102.90 долара за барел. Златото губи 2.76%, до 1 626 долара за тройунция.
С понижения стартира сесията за европейските индекси. Силен спад прави DAX в началото на сесията, като пропадането му при отварянето бе с повече от 1%.
Преди минути световните агенции гръмнаха с новината, че комисията за защита на конкуренцията в Германия започва разследване срещу основните енергийни компании за евентуален картел при определяне на цените на горивата. Това веднага удря по компании като Exxon Mobil, Total , Esso, които имат бизнес в страната.
Голяма новина има и в сектора на телекомуникациите. По информация на Bloomberg работниците в Deutsche Telekom настояват правителството да се откаже от дивидента си от компанията, който възлиза на близо € 1 млрд. евро. В замяна на това държавата може да получи по-голям дял в компанията. Така ще се подпомогне развитието на компанията, която изгуби монопола си на германския телекомуникационен пазар.
Така след червеното на азиатските борси, в цвета на загубата се къпят и европейските индекси. FTSE 100 INDEX пада с 0.40% до 5 815 пункта.  DAX INDEX губи 0.96% до 6 915 пункта.  CAC 40 INDEX се понижава с 1.22% до 3 365 пункта.
Федералният резерв на САЩ няма намерение да се впуска в поредно изкупуване на активи от пазарите, стана ясно след снощната среща на ръководството на централната банка. Спекулациите преди и след заседанието повлияха силно на инвеститорите в акции, суровини и валутни разлики. Като резултат на това доларът поскъпна спрямо основните си съперници, петролът поевтиня, а индексите на фондовите борси се оцветиха в червено.
На Wall Street загубите бяха под половин процент за индексите. Инвеститорите се отдръпнаха от всички търгувани на борсата сектори – както индустрията, така също банките и технологичните компании.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.49% до 13 199 пункта.  S&P 500 INDEX потъна с 0.40% до 1 413 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX изгуби 0.20% до 3 113 пункта.
В Азия някои ключови пазари днес са затворени заради ваканция. Търговия няма в Хонконг и Шанхай. Там, където денят е работен, обаче, влияе негативно новината за търговския дефицит на Австралия. През февруари страната отчита отрицателно търговско салдо в размер на 480 млн. австралийски долара, което е неочаквано от икономистите. Те се подлъгаха в очакванията си по отчетения търговски излишък от 1.1 млрд. австралийски долара предишния месец. Това, което те не можаха да предвидят, бе спада с 2% на експорта, като с 16% по-малки са обемите на изнесените въглища, а 21% по-малко са обемите на експортирана дървесина.
Освен това според информация на MarketWatch през първото тримесечие на тази година Китай ще отчете ръст на БВП от 8.4%. Дали прогнозата е вярна ще стане ясно на 13 април, когато излизат официалните данни.
Към този час японският NIKKEI 225 пада с 1.93% до 9 856 пункта. S&P/ASX 200 INDEX в Австралия се покачва с 0.03% до 4 338, след като започна сесията със спад.Южнокорейският KOSPI INDEX потъва с 1.64% до 2 015 пункта.
Търговията с петрол протича с понижение в цената. Освен заради ФЕД, който няма да продължи с улесненията на икономиката, инвеститорите разпродават фючърси и заради данните за петролните запаси в САЩ. Те са се увеличили със 7.8 млн. барела през миналата седмица, което изпрати негативен сигнал към цената на борсите.
В американската сесия контрактите с доставка през май завършиха на $ 104.01 за барел, което е спад от 1.2% за деня. В азиатската търговия лекият американски петрол поевтинява с 42 цента до $ 103.59 за барел. Сортът брент също е по-евтин, като спадът при него е с 30 цента до $ 124.68 за барел.
Доларовият индекс DXY расте с 0.18% до 79.53 пункта. Еврото спадна с повече от четвърт процент до $ 1.3199. В двубоя с японската йена доларът отстъпва от 82.87 на 82.06. Интересен бе курсът на австралийския долар, който поевтиня към щатския долар до $ 1.0273, като за това му повлия новината за търговския дефицит на Австралия през февруари.
Лоши са новините и за инвестиралите в злато. То губи повече от 27 долара до $ 1 642.60 за тройунция.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *