В Англия въведоха „данък захар“

Във Великобритания бе дадено началото на нова стратегия, която има за цел да се справи със затлъстяването при децата, като облага с допълнителна такса компаниите, които продават безалкохолни напитки с добавена захар.

 

Приходите от новия данък ще се влагат в държавни програми, които да насърчават физическата активност и балансираното хранене на децата в училище, съобщава „Ройтерс“.

По данни на правителството близо една трета от децата на възраст 2-15 години вече страдат от затлъстяване. Затова кабинетът призова компаниите да намалят рязко захарта, която използват в своите напитки.

Финансовият министър Джеймс Елисън заяви, че затлъстяването е заплаха и за здравето и за икономиката на страната, тъй като струва на английската здравната каса милиарди лири всяка година.

С въвеждането на „данък захар“ Великобритания се присъединява към Белгия, Франция, Унгария и Мексико. Във всички тези страни съществува подобен данък под някаква форма за напитките с добавена захар, информира economy.bg.

На Острова данъкът ще се налага върху напитки, които съдържат повече от 5 грама захар на 100 милилитра течност, като той ще е по-висок, ако напитките са по-сладки.

Кабинетът иска от индустрията да постигне 20% по-малко вложена захар в продуктите, като през първата година изискването е за 5% намаление.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *