В Африка има страна, чието население е по-богато от много европейци. Но не го знае

Монако и Катар са известни играчи в света на богатите, но някои от земите на Swarovski и Cristal са по-тихи и избягват да привличат внимание към себе си. Например тези по крайбрежието на Западна Африка, пише сайтът ozy.com.

Според Световната банка Екваториална Гвинея е най-богатата държава на африканския континент. Тази испаноговоряща страна с население под 800 000 души е не само най-заможната държава в Африка – по отношение на БВП на глава от населението (доходите на страната, разделени на населението), с БВП от 14,31 млрд. долара – но и се класира на 38-о място в света.

Източникът на богатството на Екваториална Гвинея е петролът. Почти 60% от територията е покрита с дървета, а лесовъдството (както законно, така и незаконно) било най-големият източник на доходи. Секторът се свил до едва 5% от общия размер на приходите, благодарение на откритието на черното злато в средата на 90-те години.

Днес страната е третият по големина износител на петрол в Африка, като американската корпорация Exxon Mobil Corp. движи производството. Никой обаче не знае колко точно приходи от петрол има страната.

Президентът Теодоро Обианг Нгуема Мбасого отказва да разкрие доходите си. Той е най-дълго служилият президент в Африка – от военния преврат от 1979 година до сега. Обианг притежава имения от Френската Ривиера до Кейптаун.

Синът му Теодоро „Теодорин“ Нгуема Обианг Мангуе е вицепрезидент и е по-известен с купоните, отколкото с политиката. Притежава дом на брега на океана в Малибу за 30 млн. долара, както и друг в близост до Бел Еър. В случай, че краткият път между имотите е твърде тромав за неговото Ferrari, Bugatti или дузина други коли, Теодорин може да скочи в своя джет за 38,5 млн. долара. Еквадорският вицепрезидент дори е притежавал собствена звукозаписна компания – TNO Entertainment LLC.

Американското министерство на правосъдието глоби Теодорин с над 60 млн. долара за това, че е придобивал имущество с пари от народа си чрез подкупи и рекет. Съгласил се да плати 30 млн. долара, да даде именията си и шест големи статуи на покойния Майкъл Джексън.

САЩ все още се отнася към миниатюрната държава като съюзник. Туту Аликанте, председател на организацията за правата на човека EG Justice, отбелязва, че „можем да си представим, че петролът играе голяма роля, защото той се произвежда от американски компании“. Нещата обаче може да станат сложни, когато Теодорин неизбежно поеме престола. Може да не превъзмогне, че едно време САЩ му е отнел „играчките“ и го е поставил в „таймаут“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *