В Банско търсят 5000 работници за зимния сезон

Хотели, ресторанти и механи в курорта Банско търсят около 5000 работници за предстоящия зимен сезон, съобщава Kmeta.bg. Проблемът със сезонните кадри и липсата на достатъчно добре подготвен персонал в сферата на туризма, се задълбочава, признават хотелиери и ресторантьори в курорта. 

 

„Не трябва да крием проблема, а да търсим решението му. Факт е, че най-добрите бягат в чужбина, предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Липсата на добро и качествено обслужване води до отлив на гости в нашия курорт. Няма как да си недоволен от обслужването и пак да се върнеш на същото място“ твърдят хотелиери и ресторантьори в курортния град.
Те признават, че няма как да задържат  млади и кадърни хора, които са прекрасни бармани и сервитьори, след като получават в Западна Европа с пъти по-високи възнаграждения.
Добрата новина е, че държавата се опитва да реши проблема с въвеждането на дуалното обучение, с непрекъсната връзка между бизнес и образование, за да има достатъчно подготвени кадри за сферите, които носят най-много приходи в държавната хазна.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *