В Берлин са продадени жилища за 18 млрд. евро

През 2017 г. купувачите на имоти в Берлин са инвестирали рекордни суми, въпреки че са били продадени по-малко апартаменти с по-малки размери, съобщава Deutsche Welle.През 2017 г. в Берлин са продадени жилища за 18 млрд. евро.

Резултат с изображение за берлин

Ежегодният доклад на Борда за оценка на стойността на имотите в Берлин установява, че нарастващото население на германската столица, както и растящият брой необвързани хора, търсещи апартаменти, са повишили търсенето на пазара на недвижими имоти.

Според данните от доклада през миналата година в Берлин са продадени къщи, апартаменти и парцели на обща стойност 18,2 млрд. евро (21,2 млрд. долара), подобрявайки рекорда от 2015 г. Въпреки високата обща стойност на имотите броят на закупените жилища е по-малък в сравнение с 2016 г. Това показва, че жилищните имоти в германската столица намаляват, а цената им расте. Миналата година тя е отбелязала ръст от 13%.

През 2017 г. в града са били продадени над 25 хил. апартамента на средна цена от 3626 евро за кв. м. Най-скъпият апартамент през миналата година е бил продаден за 8,5 млн. евро и се е намирал близо до популярния търговски булевард Курфюрстендам, информира investor.bg.

Според доклада средният размер на закупените апартаменти се е свил в сравнение с 2016 г. Това се дължи на растящите цени на имотите, които карат купувачите да търсят по-достъпни и по-малки апартаменти. Другата причина е нарастването на популярността на т. нар. „микроапартаменти“ – имоти с площ от около 20 кв. м, които често се използват от студенти.

Растящите цени на имотите в Берлин са от полза за продавачите, но често се превръщат в непреодолимо препятствие за бъдещите купувачи или наематели. През последните няколко години наемите в града са нараснали с 0,4%. Хиляди хора протестираха срещу растящите разходи за жилища през април.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да се бори с повишаването на цените за наем и покупка на жилище, като заяви, че правителството е заделило за целта 6 млрд. евро. Средствата ще бъдат използвани за увеличаване на проектите за строеж на социални жилища и за предоставяне на помощ на семействата да строят или закупят дом.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *