В Брюксел обсъждат политическата ситуация в България

Държавният глава е на еднодневно работно посещение в белгийската столица за честването на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи. В честването ще се включи и президентът на Израел Шимон Перес.
Европа няма да се намесва в демократичния процес у нас. Европейските лидери ще очакват от Росен Плевнелиев само информация за последните събития и политическите перспективи пред България. Това увериха в навечерието на тази визита от ЕК, Европейският съвет и ЕП.
Разговорите с Жозе Барозу, Херман Ван Ромпой и Мартин Шулц са поискани от българска страна, като се очаква по време на тях отново да прозвучи препоръка България час по-скоро да има редовно правителство.
Преди тези срещи държавният глава ще бъде в ЕП, където по инициатива на ГЕРБ и МВнР ще бъде почетен приноса на страната ни за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Там ще бъде открита и документална изложба на образци от държавния ни архив, които илюстрират куража и солидарността на гражданското общество, църквата, съсловните организации и политиците у нас, които не са допуснали нито една депортация към нацистките лагери на смъртта.
Днес, 70 години по-късно ,от ЕП се очаква лично президентът на Израел Шимон Перес да отдаде дължимото на България като единствена европейска държава, успяла да спаси живота на всички евреи, живеещи на нейна територия.
Перес е на едноседмична обиколка в Европа по друг повод – за да лобира за включването на групировката Хизбула в списъка на терористичните организации. Въпреки очевидната връзка с атентат в Бургас наши дипломатически представители твърдят, че този въпрос няма да е на дневен ред по време на общата изява на президентите на България и Израел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *