В Будапеща се открива срещата на върха по Дунавската стратегия на ЕС

Унгарската столица Будапеща ще бъде домакин на срещата на върха за Дунавската стратегия на Европейския съюз. В нея ще участват премиери, министри на външните работи и министри по европейските въпроси на 14 страни, разположени по двата бряга на река Дунав или на държави, заинтересовани от развитието на Дунавския басейн. Европейският съвет упълномощи Европейската комисия миналия юни да разработи нова стратегия за развитието на Дунавския басейн, която трябва да бъде приета през март 2011 г., когато Унгария ще е ротационен председател на ЕС.

Като страни от региона на Дунавския басейн се определят тези, които са разположени по бреговете на Дунав или през които преминава реката като Германия, България, Румъния, Австрия, Словакия, Унгария. В категорията на страните, които са част от същия икономически район, попадат също Чехия и Словения.
В срещата на върха в Будапеща ще участват и страните, които не са членки на ЕС – Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Украйна и Молдова. Брюксел ще бъде представен на форума от еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хан.
На срещата на върха на ниво премиери освен България ще бъдат представени Хърватия, Молдова, Румъния, Сърбия и Австрия. Черна гора ще бъде представена на ниво вицепремиер. Другите страни ще изпратят външните си министри или министрите по европейските въпроси. Германия ще бъде представена от държавния министър в министерството на външните работи Корнелия Пипер.

Финанси
АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *