В България все още бъркат кредитната карта с дебитна

Българинът все още няма навик да ползва кредитната си карта вместо портмоне – за плащане на всекидневни разходи. Всъщност у нас този банков продукт си остава слабо разпространен – на 100 души се падат едва по 12 кредитни карти, докато има страни като Испания, където покритието е 97 на сто, т.е. броят на картите е почти колкото населението. В Румъния обаче съотношението е точно като нашето – 12 на сто, а в Полша е 15 на сто. Това стана ясно на семинар, организиран от финансовия портал „Моите пари“ и банка ДСК.

 

Хората, които нямат кредитна карта, дават различни обяснения: 11% намират лихвите за високи, 4% смятат, че годишната такса е прекалено голяма, 7% признават, че са кандидатствали, но банката не ги е одобрила, показва проучване на „Моите пари“, проведено миналия месец. Най-много от нямащите обаче – 34%, казват, че не се нуждаят от тази услуга. 25 на сто просто не желаят да задлъжняват, а 2% обясняват, че живеят в малък град или село и няма къде да ползват пластиката.

Хората, които имат кредитни карти, плащат с тях сравнително рядко и обикновено прибягват до тях за по-едри покупки. 36% ползват кредитна карта между 1 и 5 пъти месечно, всеки четвърти плаща с пластиката дори по-рядко от веднъж месечно, а има и 3%, които никога не са я пускали в употреба. В България на човек се падат едва по 2.53 плащания годишно с кредитни карти, в Полша трансакциите на човек са 8.22 за година, а в Испания – 26, което е 10 пъти повече от българския резултат, коментира Пенчо Савов от ДСК банк.

Изследването разкрива, че много българи все още не са наясно какво е гратисен период и кога започва да се олихвява усвоената сума. Например 14% не знаят, че кредитната карта е измислена като алтернатива на кеша, бъркат я с дебитна и я ползват за теглене на пари в брой. А в тези случаи няма гратисен период и лихвата започва да тече веднага. На практика само 43% от анкетираните са „в час“, че периодът, в който не се начислява лихва, важи за плащане на покупки през ПОС терминал или чрез интернет, но не и при взимане на пари от банкомат или от касата на банката.

Как българинът избира? Интересно е, че сред хората, които вече имат кредитна карта, само 8% са търсили ниска лихва или нисък ГПР – годишен процент на разходите, включващ лихвата и таксите. 12% са взели решение най-вече заради дългия гратисен период или заради изгодната годишна такса. Всеки 10-и е направил избора си заради предлаганите бонуси и отстъпки. 14% са се изкушили от промоция, а най-много – 23%, са хората, които са се снабдили с кредитна карта по предложение на банката.

Прави впечатление, че една трета от анкетираните правят покупки с кредитна карта за над 500 лева месечно. На второ място са хората с разходи между 200 и 500 лева – те са 26%. А цели 41% усвояват скромни суми от лимита – под 200 лв. месечно, информира segabg.com.

ДА ИМАШ И ДА НЯМАШ

38% от участвалите в анкетата все още нямат кредитна карта, посочи Иван Стойков от „Моите пари“. В същото време 25% ползват две и повече пластики. Проучването показва също, че образованието има значение – сред притежателите на кредитни карти висшистите са над 70%, а само 2% са с основно образование. И още един любопитен факт – над една трета от ползващите кредитни карти се намират в София.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *