В България има само четири переспективни града

В България остават 4 града, които се виждат перспективни на населението, показват данните на банките за ръста на ипотечното кредитиране.

Резултат с изображение за пловдив

Макар да има ръст, този тип кредити са съсредоточени за имоти в 4 града – София, Пловдив, Варна и Бургас. Тоест само тези места се виждат на населението перспективни за живеене и там са склонни да купуват имоти.

Последните данни на Агенцията по вписванията показват, че измежду тези градове ръст на сделките в сравнение с една година по-рано се отчита само в София и във Варна. В Пловдив и Бургас има съвсем лек спад.

Ако тенденцията се запази вероятно след 10 години в тях ще се съсредоточи активното население и в тях ще се концентрира животът в България.

Тези данни кореспондират с обявените преди седмица от доц. Георги Бърдаров от СУ, че през 2030 в България ще има 6 града, но са малко по-стряскащи, защото се вижда, че концентрацията ще е по-голяма и е вече започнала, информира в.24часа.

Последните данни на Агенцията по вписванията показват, че измежду тези градове ръст на сделките в сравнение с една година по-рано се отчита само в София и във Варна. В Пловдив и Бургас има съвсем лек спад. Заради засиленото купуване на имоти ипотечните кредити стигнаха рекордни стойности – в края на септември общата им сума премина над 10 млрд. лв. А за деветте месеца на тази година са отпуснати 800 млн. лв. нови заеми за имоти, отчете БНБ. Това означава, че средно на месец новите ипотеки са малко под 100 млн. лв. За сравнение през рекордната за имотни пазар 2008 година на месец се вземаха средно по 101 млн. лв.

Лихвеният процент тогава е бил около 9,03% лв., а годишният ръст на ипотеките – 7,1%. Сега средната лихва е под 4%, а за една година нарастването жилищните заеми е с 9.9%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *