В Германия горивата са поскъпнали значително

От началото на октомври цената на петрола значително се понижи, като сортът Брент от Северно море поевтиня с близо 11 процента. На германските бензиностанции обаче горивата са поскъпнали значително, съобщи германското издание „Шпигел“.

Резултат с изображение за германия бензин

Обикновено цените на бензина, дизела и мазута като цяло следват динамиката в котировките на петрола. Тази есен обаче тенденцията е противоположна заради сушата, която от пролетта доведе до спад на водното ниво на реките. Месец октомври също бе сух, с валежи наполовина от средното многогодишно равнище.

Река Рейн и притоците й най-вече имат важна роля за транспорта на горива в Германия. По поречието й са разположени част от големите рафинерии, които получават суров петрол по тръбопроводи. Готовите петролни продукти се транспортират с кораби по реките, а след това с влакове или камиони стигат до потребителите, информира economynews.bg.

Заради ниското водно ниво обаче корабите могат да натоварят най-много половината от обичайните количества бензин, дизел и мазут. Поради ограниченият капацитет на пътищата и жп линиите намирането на алтернативен транспорт е трудно и скъпо и някои бензиностанции дори временно останаха без доставки.

Проблемът се усеща най-вече в Южна Германия, докато северната част на страната има предостатъчно количества горива и не разчита на вътрешния речен транспорт. Федералното правителство вече е отворило резервите си, за да предотврати недостиг, но това не решава проблема, отбелязва изданието.

„Не можем да кажем, кога ситуацията ще се подобри“, посочва говорител на съюза за производителите на горива. /БТА

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *