В Германия недостиг на IT специалисти ново

Липсващите IT специалисти се превръщат все повече в ахилесова пета на пазара на труда в Германия. Според пролетния доклад на Института за германската икономика (IW) разликата между търсенето и предлагането се е повишила до малко над 60 000 квалифицирани служители само за четири години – повече от три пъти.

Свързано изображение

Може да се очаква, „че търсенето на IT специалисти няма да отслабне толкова бързо“, се казва в доклада, цитиран от Handelsblatt. Причината – предизвикателствата пред компаниите, които ще имат нужда от специалисти – от цифровизацията, през интелигентните мрежи до интелигентните домове – са огромни.

Въпреки това при всички професии от т. нар. MINT т.е. специалисти по математика, информатика, естествени науки и технологии, има сериозен дефицит на кадри. Като цяло между офертите за работа и безработните през април зейва дупка от малко над 311 000 професионалисти – само няколко хиляди под предишния рекорд от пролетта на 2018 година, поясняват специалистите на Института за германската икономика, разработили доклада.

А ако не са били многото имигранти, тази дупка би била около половин милион незаети места в сектора. Наемането на чужденци – от електротехници до инженери – нараства с много по-динамични темпове от 2012 г., отколкото наемането на германци. Ако се развиваше еднакво бавно, пропастта при недостига би била почти с 210 000 души по-голяма днес, се казва в доклада, информира investor.bg.

Южните германски провинции и столицата се възползват най-много от чуждестранните експерти: в Баден-Вюртемберг те представляват 13.5% от съответните професионални групи, 13% в Берлин и 11 на сто в Бавария и Хесен.

През последните няколко години най-големият недостиг не е сред академичните среди, а сред квалифицираните служители: понастоящем в сектора на MINT липсват повече от 144 000 експерти. Следват MINT експерти с висше образование, като дупката тук е е малко над 108 000, плюс малко под 60 000 липсващи майстори и техници.

IW препоръчва тази криза да се бори преди всичко чрез рекламиране на дуалното образование. В крайна сметка броят на новите обучаеми в MINT е нараснал с 15% до 152 000 от 2010 г. насам. В същото време през 2018 г. все още има 11 500 незаети места и само 5 500 безработни кандидатa.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *