В горите: държавата остава, частникът излиза или обратно!

Държавата изцяло трябва да се оттегли от бизнеса в горите, в противен случай няма да остане частен предприемач. Това каза Антоний Стефанов, председател на сдружението на частните лесовъди и предприемачи в горите БУПРОФОР по време на отриването на Седмицата на гората в Пловдив днес пред pari.bg.
Стефанов увери, че тези дни ще внесе предложението в новия закон за горите, който се очаква окончателно да бъде готов през юни. Налице е конфликт на интереси между държавата и частните горски предпримачи, представи мотигивите си той.  Получава се така, че държавата е почти монополист по дейностите в горите, в същото време тя е и основен собственик на гори в страната. 

Частните предприемачи и лесовъди е трудно да се състезават с нея, обясни Антоий Стефанов. Това е и една от причините частният бизнес в тази сфера да е на изчезване. От началото на годината досега много от частнопрактикуващите лесовъди са се върнали към държавните си служби, изтъкна Стефанов. За да се възстанови равновесието държавата трябва да остави за себе си контролните функции, и да възлага поръчки за останалите дейностите в горите на фирми.

По-справедлив е смесеният варинат, при който  и частните предприемачи и държавата работят в горите, така поне е навсякъде в ЕС, според Живко Богданов, лесовъд от „Да остане природата в България“. Той се аргументира с факта, че до средата на 2008 г горските дейностите изцяло са извършвани само от частни фирми и не е имало добър резлутат.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *