В Гърция дават до 600 евро компенсация заради скъпия ток

Започна процедурата по изплащане на компенсации до 600 евро заради увеличаването на сметките за електроенергия в Гърция.

Челен опит: Гърция дава бонуси 200 евро заради поскъпването

От петък бе отворена платформата, в която гражданите могат да подават искания за компенсации заради увеличаването на сметките за електроенергия в резултат на рязкото поскъпване на енергоносителите, съобщи телевизия Скай, информира pariteni.bg.

Мярката се отнася до сметките за периода декември 2021 – май 2022 г. В платформата, наречена „Пауър Пас“ (Power Pass), правоимащите могат да поискат да им бъде възстановена сума от 18 до 600 евро.

Общо над 6,3 млн. гръцки данъкоплатци с годишен семеен доход до 73 хиляди евро имат право да получат извънредна субсидия за потреблението си на електроенергия през последните шест месеца. Платформата ще остане отворена до последния ден на юни, а сумите се очаква да бъдат изплатени през първата половина на юли.

istock
istok

Телевизията дава и примери за реалните суми, които ще получат правоимащите. Ако някой има увеличение на сметката за електроенергия за шестмесечието след приспадане на останалите субсидии с общо 600 евро, ще получи компенсация от 360 евро. Ако увеличението е с 800 евро, компенсацията ще бъде 800 евро. За сметки, нараснали с 1000 евро и повече, компенсацията е 600 евро.

Целта на мярката, приета от гръцкото правителство, е да осигури частично финансово облекчение на домакинствата заради твърде високите сметки, които се наложи да платят през последните месеци.
                    financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *