В Единбург очакват краха на британската икономика

Светът се фокусира върху Гърция. В Единбург, обаче, очакват, се готвят Великобритания „да отвърне на удара”.
Според местни инвеститори, Островът е следващата европейска икономика, която ще тръгне по стъпките на южната ни съседка. Прогнозите са паундът да се срине с 20 – 30%, тъй като пазарните участници ще започнат да бягат от британските активи, докато правителството все повече задлъжнява, предаде Bloomberg.
Анализатори от Единбург припомнят, че заради гръцката криза само от началото на годината еврото е паднало с 5% срещу долара.
Паундът може да се окаже под допълнителен натиск заради подновяването на програмата за т. нар. количествени улеснения – „инжектиране” на свежи пари в икономиката от страна на централната банка на Великобритания. Анализатори коментират, че страната им вероятно ще бъде единствената в света, която ще продължава да налива пари в икономиката, при условие, че дори сега инфлацията на Острова е 3.5%.
DarikFinance.bg припомня, че в. “Times” първи писа за състоянието на британските държавни финанси. Според изчисления на икономисти, до края на годината бюджетният дефицит на страната може да достигне 12.8%, ако властта продължава в същия дух.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *