В ЕС автобуси с „нулеви емисии”

Представителите на 26 европейски града се ангажираха в Париж чрез обща декларация да ускорят разгръщането на проекта за автобуси с „нулеви емисии“, предаде Франс прес.В ЕС автобуси с „нулеви емисии”.

Резултат с изображение за автобуси с нулеви емисии

„Това е сериозен ангажимент, чрез който да ускорим енергийния преход“, каза ентусиазирано председателката на района Ил дьo Франс (Париж и предградията) Валери Пекрес пред 26-те членове на Асоциацията на транспортните власти на европейските метрополиси (EMTA), която съществува от 20 години. Министърът на транспорта на Франция Елизабет Борн също подписа декларацията.

В асоциацията членуват градове като Лондон, Мадрид, Манчестър, Копенхаген, Берлин, Барселона, Вилнюс, Будапеща и Торино.

Председателят на Асоциацията на транспортните власти на европейските метрополиси Джон Ламонт изрази задоволството си, че 26 града са отговорили с „да“ на проекта за автобуси с нулеви вредни емисии, но директорът на Международния транспортен форум Йон Тхе-ким акцентира върху „необходимостта да се премине от амбиция към конкретно действие“ .

Сред основните пречки за преминаване към закупуването на зелени возила е цената на превозните средства. Един дизелов автобус струва между 220 000 и 250 000 евро спрямо 460 000 до 600 000 евро за електрическо превозно средство и от 260 000 до 300 000 за превозни средства на газ.

Сред другите трудности са приспособяването на градските инфраструктури и по-дългите производствени срокове за зелените автобуси, според датския транспортен оператор Мовиа (Movia).

В момента автобусният парк на Ил дьo Франс се състои от 83 процента дизелови автобуси и 14 процента хибридни автобуси, според предоставените данни от генералния директор по мобилността на региона Лоран Пробст. Ил дьo Франс си е поставил за цел да има 100 процента „чист“ автопарк до 2030 година, информира economynews.bg.

„Познаваме проблемите, но все още нямаме решения за тях“, твърди Пробст.

Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 2,7 милиона души в света през 2012 година, според данни на Световната здравна организация. Именно заради това г-жа Пекрес подчертава необходимостта „да се ускори преходът“.

„Над 2000 електрически или газови автобуси ще бъдат поръчани в Ил дьo Франс до 2020 година, увери председателката на региона, обявявайки края на поръчките на хибридни превозни средства. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *