В Израел въведоха аптекари-роботи

В Израел аптекарите вече не докосват опаковките с медикаменти. Това е работа на робот, който представлява автоматична ръка, движеща се по релса на тавана. Аптекарят-робот е подредил най-напред лекарствата по рафтовете, а след това ги подава според рецептата.

 

„Говорим за аптекар-робот. За това първи са се сетили финландците. Има го и в още няколко страни в Европа, но те силно се отличават от робота-аптекар по нашата разработка“, обяснява по БНР д-р Йовал Вайс, директор на Болнична каса за Йерусалим, информира  inews.bg.

По думите на д-р Вайс  роботът не измества живия човек, а само съкращава труда му. Аптекарят се превръща в консултант на клиента. “ Докато роботът донесе лекарствата от рецептата, аптекарят може да поговори с болния за страничните им ефекти или за начина на приемане. Роботът трудно може да сгреши медикамента, но докато автоматичната ръка се движи, компютърът прави справка дали даденото лекарство е съвместимо с останалите, които болният получава“, коментира ексспертът от Израел.

 

 

 

inews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *