В Италия 20 млрд. евро за спасението на банките

Италианското правителство одобри на среднощно заседание пакет от 20 милиарда евро за спасяване на банковия сектор в страната. Минути след съобщението за правителственото решение, банка Monte dei Paschi обяви, че ще се възползва от спасителния фонд за рекапитализацията си, съобщи агенция АНСА, цитирана от световните информационни агенции.

От началото на годината акциите на банката загубиха 87 процента от стойността си. Усилията й да събере сама 5 милиарда евро от инвеститорите се провалиха, седмица преди изтичането на крайния срок, даден от Европейската централна банка /ЕЦБ/.

В изявление след снощното заседание на кабинета, премиерът Паоло Джентилони увери 40-те хиляди дребни вложители в Monte dei Paschi, че средствата им ще бъдат гарантирани:

Тази интервенция е много важна. С нея постигаме две цели. Първо: възможно най-голяма защита на спестяванията. И второ: правим нашата банкова система по-здрава и по-солидна. За нашата трета по големина банка – Monte dei Paschi, днес е важен ден. Оставяме зад гърба си притесненията и даваме гаранции на вложителите за бъдещето й.

Ако всичките 20 милиарда евро от спасителния фонд бъдат използвани, публичният дълг на Италия – един от най-високите в еврозоната – ще достигне 134 процента от брутния вътрешен продукт. „Лошите“ заеми на банковия сектор в страната се оценяват на 360 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *