В Кипър започват преговори с международните кредитори

След консултации с лидерите на политическите партии, синдикатите и работодателите, правителството представи на Тройката – кредитори Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, пакет от контра-предложения, които обхващат банковия сектор, бюджета, икономиката и социалната сфера.
Най-спорни моменти в преговорите с Тройката са съкращенията на заплати, пенсии и социални помощи. Правителството отхвърли искането на Тройката за премахване на 13-та заплата и автоматичната инфлационна индексация на доходите. Кипър не приема и искането от страна на кредиторите корпоративен данък, тъй като това ще удари значително местната икономика.
Различни са позициите и по отношение на срока за фискалната корекция. Тройката настоява за по-твърди рестриктивни мерки в продължение на три години – до 2015 година, а правителството разширява този период на 4 години.
Преговорите между европейската Тройка и правителството ще продължат с интензивна програма до понеделник, когато в Брюксел е срещата на еврогрупата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *