В Китай процъфтява нова индустрия: училища за пилоти на дронове

С джойстик в ръка, обучаващите се, предимно мъже, изпълнили класната стая, вдигат виртуалните си хеликоптери във въздуха. Това е част нова индустрия, зараждаща се в Китай: училища за пилоти на дронове, разказва Гери Ших от „Асошиейтед прес“.

Китай вече е най-големият производител на дронове в света, бълващ дистанционно управлявани летящи машини, които варират от 3-D устройства за картографски цели в градски условия до пръскащи сълзотворен газ модели за полицията. Само че липсват квалифицирани пилоти, които да ги управляват.

Предимно младежи се тълпят в училищата за дронове като TT Aviation Technology Co., едно от над 40-те в Китай, с надеждата да си намерят потенциално доходоносна работа във вълнуваща нова област.
TT Aviation предлага двуседмичен интензивен курс за 8000 юана (1200 долара), при който се изучава регулацията и как се пилотира чрез използване на симулатори и истински дронове. В края на курса обучаващите се могат да се опитат да изкарат разрешително, каквото изисква китайското Управление за гражданска авиация при работа с дронове, които са по-тежки от 7 килограма и летят над 120 метра височина.

Сюй Хунган, на 24 години, вярва, че свидетелството за управление ще му отвори врати за работа, на която ще изкарва най-малко 5000 юана (780 долара) месечно, което е повече от средното равнище за страната. Някои опитни пилоти си докарват двойно на това, посочва той.

Младежите вярват, че свидетелството за управление ще му отвори врати за работа, на която ще изкарва най-малко 5000 юана (780 долара) месечно, което е повече от средното равнище за страната.

„Искам да създам своя собствена компания за дронови услуги“, казва неотдавна един следобед Сюй край тревиста полянка, на която инструкторът му показва основни движения с малък хеликоптер с радио контрол. „Харесва ми да работя за себе си. Това ново и популярно препитание“, отбелязва младежът.

Възможностите изглеждат обещаващи. Над 10 000 нови пилоти са нужни тази година във всички индустрии в Китай, но само 1000 имат книжки в момента, информира Ян И, генерален мениджър на TT Aviation, която също така произвежда и продава дронове на клиенти от частния и държавния сектор.
„Пилотът на дрон е като шофьора на автомобил: и двамата се нуждаят от систематично обучение и контролирани занимания, за да е сигурно, че всеки знае правилата преди истинската операция“, коментира мениджърът.

Дроновете са рекламирани като иновация, която внася голяма промяна в индустрии, сред които земеделието, логистиката, филмовата продукция и прилагането на закона.

Секторът получи подкрепа от централното правителство, което насърчава енергично роботиката и автоматизацията, за да поддържа икономическия растеж на фона на нарастващи разходи за труд. Китайски компании правят набези, произвеждайки безименни машини и отвъд промишлената употреба. Търсачката с централа в Пекин Baidu разработва самоуправляващ се автомобил, а производителят на дронове от Шънчжън DJI, оценен от американски инвеститори на 8 милиарда долара, е завладял над половината от потребителския пазар на дронове в света.

Над 10 000 нови пилоти са нужни тази година във всички индустрии в Китай, но само 1000 имат книжки в момента

Досега над половината от продуктите на TT Aviation се прилагат в земеделието. В Китай обработваемите площи са огромни и има голяма нуждата от дронове, които да се използват за пръскане с пестициди, тъй като работната сила се свива, а разходите за труд се повишават, посочва Ян.

Компанията отбелязва, че полицията ще ползва дроновете за патрули, докато енергийните дружества поддържат с тях инфраструктурата си или пък определят географски маршрута на тръбопроводите.

Shandong Qihang Surveying and Mapping Technology Company е използвала снимки, направени от нейни дронове, за да изгради мащабни градски бази данни и 3-D модели на градове. Всяка сграда може да бъде вписана в каталог, като информацията за хората и компаниите зад всеки прозорец се съхраняват в база данни – ценна технология за правителствени органи като бюрото за преброяване на население, управлението за градско планиране и службите за обществена сигурност, казва вицепрезидентът на компанията У Хайнин.

„С фотографска технология, използвана от въздуха, и чрез сътрудничество с правителството, хората ще могат да проверяват всякаква качена лична информация в стая от всяка сграда в нашата 3-D карта“, допълва У, чиято компания произвежда и наблюдателни дронове с пет камери.

В Китай обработваемите площи са огромни и има голяма нуждата от дронове, които да се използват за пръскане с пестициди, тъй като работната сила се свива, а разходите за труд се повишават.

Бързото развитие на новите видове безпилотни самолети изисква куп обучени и специализирани оператори на дронове, отбелязва У.

И докато дроновете осигуряват силно разширени възможности за прилагане на закона, властите в Китай, както и в много други държави, се борят да регулират тяхната употреба. Страната сега започва да определя национална регулация за местата, на които може да се лети, а това се приветства от мнозина в китайската индустрия.

„Трябват ни пилоти с книжки, защото безопасността е най-голямото грижа при работата с дронове. Въпреки че имаме застраховка, все още се нуждаем от строга регулация за обучение и подготовка, за да се предотвратят инциденти“, подчертава У.

В един неотдавнашен следобед група ентусиасти, пускащи дронове, изпробваха моделите си в покрайнините на Пекин, близо до Шести ринг, магистрала около града на около 15-20 километра от центъра. Столицата изисква разрешително за пускане на дрон във вътрешността.

„Това е само играчка за забавление, няма да се използва за никакви друга цел“, отговаря на въпрос за регулацията Сун Сяоцян, жител на Пекин, който пуска дронове от две години.

„Нямам лоши намерения, само за забавление е, така че според мен би следвало да отворят определено въздушно пространство за нас“, заключава той. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *