В кои страни живеят най-добре

Експерти от ООН публикуваха ежегодния отчет за развитието на човечеството, който отразява икономическото и здравословно състояние на населението в различните страни.

Въз основа на данните специалистите определиха в кои държави животът е най-добър. Рейтингът е съставен след анализ на показателите за продължителност на живота, на образованието, равенството между половете и финансовото благосъстояние.

Според отчета жителите на Хонконг живеят средно 84 години, а американците заемат висока позиция в категорията на финансовото благосъстояние със средна заплата 53 245 долара годишно.

Повечето от половината жители на Канада са завършили колеж, в Исландия хората живеят средно 82-83 години. В Сингапур средната продължителност на живота е над 83 г. Ирландия показва сериозни успехи в намаляване на престъпността. В тази страна убийствата са 1,1 на 100 хиляди души. Холандия е постигнала едно от най-ниските в света нива на неравенство в доходите – 12,4%.

В Дания е най-ниската разлика в заплатите на мъжете и жените – само 7,8%. През 2014 г. в Германия всички университети са били безплатни за гражданите на страната.

Швейцария заема много високо място в оценките за здравословното състояние на населението. Между тези страни са още Австралия и Норвегия, благодарение на образованието и устойчивите системи на здравеопазване, информира jivotatdnes.bg.

Наскоро се появиха резултатите и от изследване, проведено от Natifix. Експертите от компанията проучиха в коя страна пенсионерите живеят най-добре. Първите места в рейтинга заеха Норвегия, Швейцария, Исландия, Швеция и Нова Зеландия.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *