Поклонниците ще оставят 28 млрд. долара в периода на хаджа

Поклонниците за ритуала „хаджа“ ще достигнат вероятно близо един милион и половина, за които се очаква да се бръкнат по време на годишното поклонение в светите места Мека и Медина с около 28 милиарда долара. Това показва практиката и очакванията на саудитския комитет, който се занимава с организацията на ритуалите  около поклонението. Хаджът е ритуал, задължителен поне веднъж в живота за всеки мюсюлманин, който със свои средства трябва да извърши скъпото и трудно пътуване. Много от поклонниците вече се помолиха на върха на планината Рахман в близост до Мека за семействата си.

Според кмета на Мека Осама ал-Бар се очаква приходите на частния сектор през хаджа да бъдат 60 милиарда саудитски реала или около 17 милиарда долара. Той прави бърза сметка и добавя, че ако към тази сума се прибавят приходите на компаниите, работещи в сферите на услугите – транспорт, доставки и логистика на стоки от първа необходимост, при всички случаи в частния сектор постъпленията  ще надминат 100 милиарда реала, което е равно на 28 милиарда долара. Градоначалникът обяснява, че с реконструкцията и разширяването на основните джамии в Медина и Мека и изградените успоредно по това време модерни хотелски комплекси, през 2020 година за хаджа тук ще могат да посрещат около 3 700 хил. посетители.

Много сирийски бежанци, които са напуснали размирната си родина, където вече пета година се разразява кръвопролитен конфликт, в молитвите си тази година изказват и надеждата да настъпи мир в изстрадалата държава.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *