В Пловдивско и по Черноморието жилищното строителство е най-активно

И през първото тримесечие на годината област Пловдив и Черноморието се утвърждават като най-активните строителни площадки в жилищния сектор, макар и дейностите по крайбрежието плавно да затихват през последните месеци, сочат актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Утвърждава се и тенденцията за по-активно строителство на еднофамилни къщи и малки жилищни кооперации, сочи още статистиката. От 558 новопостроени и въведени в експлоатация сгради през първото тримесечие на годината къщите са 75%, а жилищните кооперации – 13%, като само при броя на новите къщи е регистриран ръст, посочват от НСИ.

Броят на въведените в експлоатация нови жилищни сгради се увеличава на годишна база с почти 5 на сто, но жилищата в тях са с 37,4 на сто по-малко – пряко следствие от по-засиленото строителство на по-малки жилищни сгради.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас – 64 сгради с 337 жилища в тях, Пловдив – 63 сгради със 162 жилища, и Варна – 59 сгради със 194 жилища.

В Бургас през първото тримесечие на годината въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради намаляват с почти 18 на сто на годишна база. Тенденцията за намаление е видима още от първите три месеца на 2010 г., когато в областта в експлоатация са били въведени 94 нови жилищни сгради.

Подобна е и ситуацията във Варна, макар и темповете на намаление на въведените в експлоатация нови сгради да са значително по-слаби в сравнение с Бургас. Същевременно в Пловдив тенденцията е точно обратната – за една година е отчетен ръст на въведените в експлоатация нови жилищни сгради с 50 на сто, а спрямо 2013 г. ръстът е почти двоен.

Данните показват, че бавно се съживява и жилищното строителство в София. Дори спрямо последното тримесечие на миналата година, което по принцип е най-натоварено за сектора на имотите като цяло, е отчетен ръст от 70 на сто на въведените в експлоатация нови жилищни сгради. Спрямо първото тримесечие на миналата година, когато бяха въведени в експлоатация само 8 нови сгради, ръстът е над 4 пъти.

Същевременно националната статистика отчита увеличение на дела на новопостроените жилища с три стаи – също пряко следствие от промените в търсенето на пазара, които се наблюдават от посредниците през последната година и повече. Делът им е 33 на сто, докато на двустайните е 32 на сто.

Пловдив, Варна и Бургас са и трите области, в които се очертава най-оживено строителство в жилищния сектор в близко бъдеще, предвид данните на НСИ за започнатите нови сгради, които бяха публикувани през миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *