В Пловдив 7800 семейства ще разчитат на 20 на сто безвъзмездна помощ

7 800 домакинства в Пловдив могат да разчитат на 20 % безвъзмездна финансова помощ по програмата  за подпомагане на битовата газификация. Средствата са от Европейската банка за възстановяване и развитие в рамките на фонд „Козлодуй“.

От програмата могат да се възползват домакинствата, които са в райони със съществуваща газоразпределителна инфраструктура. В Пловдив това са южен, западен и централен. Ясен Христозов – директор за Пловдив на една от фирмите, които са подписали меморандума по Програмата за подпомагане на битовата газификация „Дезире газ“ в Министерството на енергетиката уточни, че безвъзмездната помощ не може да бъде повече от левовата равностойност на 1200 евро. Разходите са запроектиране и изграждане на газова отоплителна инсталация, материали, оборудване, газови уреди и други. Всеки, желаещ да получи преференции по програмата „Дезире газ“ може да подаде заявление до местното газоразпределително дружество. Изготвя му се оферта за стойността на неговата газификация .
Следват процедурите за одобрение и избор на фирма, а след приключването на дейностите по газификацията 20% от вложената от домакинството сума се изисква от Министерството на енергетиката. Изчисленията на експертите сочат, че средната годишна сметка на домакинство, което използва изцяло природен газ за отопление, готвене и топла вода ще е около 500 лева.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *