В Румъния само за месец за корупция са осъдени 91 обвиняеми

През последния месец на миналата година по делата за корупция, заведени от НДБК, са били потвърдени като окончателни 29 съдебни решения, с които са били осъдени въпросните подсъдими, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Между тях има един депутат, двама председатели на окръжни съвети, един заместник-областен управител, един мениджър на болница, един началник на окръжна дирекция по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните, един началник на общинска полиция, двама кметове, директор на окръжна агенция по околна среда и един администратор на местен телевизионен канал.

Наказанията, издадени от съдиите, варират между 14 години затвор и една година условно, уточнява НДБК.

През 2015 г. в Румъния са били изпратени на съд по обвинения в корупция пет пъти повече министри и народни представители в сравнение с 2013 г. – 1250 души, отчете преди няколко месеца главният прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши. Тя уточни, че общата сума на парите, дадени като подкупи, възлиза на 431 милиона евро.

В България осъдените за корупция са в пъти по-малко. В последния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни една от 17-те препоръки беше да се приемат законови промени при наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *