В Румъния успешно превалутират „швейцарските“ кредити

Когато миналата година българите, имали лошия шанс да изтеглят кредити в швейцарски франкове, излязоха на протест пред БНБ, на тях им бе обяснено, че централната банка не може да задължи търговските банки да проявят разбиране към тях.

 

Проблемът беше, че преди десетина години тези кредити бяха с много изгодни лихвени проценти и немалко хора се подлъгаха да сключат такива договори. Откакто обаче на 15 януари миналата година швейцарската централна банка премахна поддържания обменен курс от 1,20 франка за едно евро, това рязко оскъпи валутата и вноските в левове започнаха да растат главоломно.

Наскоро депутатите в румънския парламент одобриха единодушно законопроект, принуждаващ банките в страната да превалутират кредитите от швейцарски франкове в местна валута. Според информацията при желание от страна на клиента това трябва да се случи задължително при курса, при който заемът е бил отпуснат навремето. Централната банка очаква това да струва на финансовите институции около 600 млн. долара.
Законопроектът ще влезе в сила, след като бъде подписан от президента Клаус Йоханис. Той обаче заяви, че преди да вземе своето решение, ще се консултира с всички засегнати страни, включително с банките.
„Този законопроект е проектиран така, че да бъдат защитени всички кредитополучатели в швейцарски франкове и да се избегне всякакъв вид дискриминация“, обясни говорителят на парламента Флорин Йордаче пише jivotatdnes.bg. Той добави, че от законопроекта е отпаднал таванът от 250 000 швейцарски франка, който беше предложен по-рано.
Румъния ще бъде третата държава от Европейския съюз, която ще предприеме действия в тази посока. По-рано това направиха Полша и Унгария. Т.е. в тези държави са намерили начин проблемът да бъде решен по законодателен път. При това за разлика от Унгария, делът на кредитите, деноминирани в швейцарски франкове в Румъния, е нисък – около 5%.

У нас хората, пострадали от този валутен проблем, бяха оставени на милостта на самите банки. И то въпреки че Комисията за защита на потребителите откри в договорите за кредит няколко обстоятелства, които според нея ощетяват клиентите. Например в тях няма критерий и методика за определяне на базовия лихвен процент, който е основен компонент при формирането на основната лихва. В същото време размерът на всяка вноска по кредита става известен в деня, в който трябва да се плати, и зависи от курс „продава“ на швейцарския франк на съответната банка.
В същото време при отпускането на заема сумата се е изчислявала по курс „купува“ на банката в евро. Така целият риск от промяната в курса на валутата е оставен да се поеме от клиента.
Това доведе в някои случаи до положение един кредит, чиито вноски преди няколко години са били изчислени на стойност 50 000 евро, днес да струва вече 70 000 евро.

 

 

 

 

 

 

financebg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *