В руския град Анапа правят първата копка на „Южен поток“

Реализацията на трансевропейския проект ще започне със символичното първо заваряване на тръбите от морския участък, който ще е с дължина около 900 км. Газопроводът с обща мощност 63 милиарда куб метра газ годишно ще премине по дъното но Черно море от руския град Анапа до Варна и ще стигне до северна Италия, като ще премине през териториите на България, Сърбия, Унгария и Словения. На брега край Анапа ще бъде изградена компресорната станция „Русская”, която ще бъде най-мощната в света.
Стойността на морския участък се изчислява на около 10 милиарда евро, а останалото трасе ще струва 6 милиарда. Планира се „Южен поток” да бъде пуснат в експлоатация в края на 2015 година, а когато през 2018 година достигне своя пълен капацитет, очакванията са газопроводът да осигурява около 10 % от потреблението в Европа.
Акционери в проекта, освен руския газов гигант „Газпром”, са компании от Италия, Франция и Германия. Според експерти, рентабилността на газопровода е под въпрос на фона на засилващата се конкуренция и намаляващото търсене на руски газ в Европа. Анализаторите смятат също така, че стремежът на Русия на всяка цена да заобиколи Украйна превръща „Южен поток“ по-скоро в политически, отколкото в икономически проект.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *