В САЩ се плашат, че изостават в глобалната битка за биткойн бизнеса

Две комисии на Сената на САЩ помогнаха през тази седмица за това ползите от виртуалните валути да станат обществено достояние, но САЩ вероятно „изпусна влака“ и не успя да наложи доминантна позиция в тази зараждаща се индустрия, пише в свой очерк CNBC.

Щатските законотворци изслушаха подробни изложения тази седмица за ползата от биткойн и конкурентните й валути, които са децентрализирани електронни пари, позволяващи на потребителите да обменят онлайн кредити за стоки и услуги.

Антъни Галипи, основателят на щатската платформа за обработка на биткойн плащания BitPay вярва, че САЩ са длъжни да „прегърнат“ новата технология.

„Бизнесите, които приемат биткойн плащания отварят нови пазари и си създават повече износ и създават повече работни места в САЩ. Ако САЩ не позволи на нашия бизнес да приема биткойни и да създава работни места и износ, то страни като Германия и Китай определено ще го направят“, заяви по време на изслушването си в Сената той.

„Ако погледнем 10-20 години напред, ще видим много компании, които са изградени на базата на биткойн технологиите. Ние искаме тези компании да са базирани в САЩ, да създават работни места в САЩ и да изграждат приходната си база и данъчната си база в САЩ“.

Галипи добавя, че биткойн е по-евтина, по-бърза и по-сигурна система за разплащане, отколкото кредитните карти. Той коментира, че онлайн валутата може да помогне за справянето с кражбата на лични данни, която миналата година е взела 12 милиона жертви, според доклада Javelin Strategy and Research.

Галипи коментира също, че биткойн може да направи буквално нулева заплахата от измами при плащанията, която миналата година е струвала на бизнеса 20 милиарда долара, като се позовава на доклад от септември на LexisNexis.

Позитивните коментари от биткойн ентусиасти, като Галипи, бяха напълно очаквани, но дори и по-обективните участници в дискусията са били позитивно настроени за потенциала на виртуалните валути, въпреки опасенията за уязвимостта им и възможната им употреба при прането на пари.

Пол Смоусър, президент на BITS, звеното за технологична политика на индустриалната организация „Кръгла маса за финансови услуги“, коментира, че виртуалните валути са привлекателни за търговците и клиентите, заради ниските разходи по транзакциите.

Способността да се правят прости международни трансфери означава също, че компаниите биха имали все по-големи възможности при международните си продажби, заяви той по време на вчерашното изслушване.

Давайки примера с издателската платформаWordpress, той посочи, че приемането на виртуалните валути е позволило достъп до клиенти в страни, където традиционните системи за разплащане са недостъпни.

Цената на биткойн се изстреля главоломно в понеделник, до 900 долара, с изказването на мненията пред Сената, но в момента няма съмнение, че САЩ е догонващ, по отношение на приемането на валутата, коментира CNBC.

През август германският финансов министър Волфганг Шойбле призна, че биткойн е „счетоводна единица“, което означава, че тя може да бъде използвана с търговски и данъчни цели в страната.

BTC China в момента пък е най-голямата световна биткойн борса, по данни на Bitcoinity.org, като за последните 7 дни на сайта са се изтъргували над 480000 биткойна, което е 30% от глобната търговия за периода.

Смята се, че в момента китайската борса има най-много регистрирани потребители, а миналата седмица получи финансиране от 5 милиона долара от институциоталните инвеститори Lightspeed China Partners и Lightspeed Venture Partners. Другите големи борси са в Япония и Европа.

Джон Матонис, изпълнителен директор на Фондацията Биткойн и популярен коментатор по криптовалутите, коментира, че базираната в Атланта Camp BX е единствената функционираща борса в САЩ и обемите й падат.

„По време на първите три и половина години на развитие на биткойн, от 2009 до 2012, огромна част от технологичните експерименти ставаха в САЩ – с биткойн борси и биткойн-базирани бизнеси“, пише той в уводна статия за индустриалния блог CoinDesk.

„Свободната и жизнена биткойн икономика води след себе си растеж и работни места, осигурява облекчение за тези, които нямат банкови сметки и облекчава глобалното движение на средства“, пише той.

Щатските власти трябва внимателно да обмислят пътя напред, коментира той, добавяйки, че всяко забавяне само ще донесе превес и повече мощ за други държави, които се конкурират за този апетитен бизнес.

„Окуражен съм от някои от коментарите на регулаторите, участвали в изслушването в Сената, но истинското доказателство ще е ако се вземат реални стъпки към това САЩ да стане по-привлекателна юрисдикция за свързаните с биткойн компании и борси“, коментира той в имейл до CNBC.

„В момента има „ефект на пълно замразяване“ от страна на банките, по отношение на правенето на бизнес с която и да е свързана с биткойн компания. Топката е в правителството и то трябва да коригира това“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *