В САЩ ще строят най-големия квартал от 3D принтирани къщи

Бъдещето на жилищното строителство е тук.

Гигантът в сферата на жилищното строителство Lennar ще си партнира със стартъп компания за построяването на общност от 100 3D-принтирани жилища в Остин, Тексас.

В САЩ ще строят най-големия квартал от 3D принтирани къщи

© Iconbuild.com

Базираната в Остин Icon преди това е изграждала малки групи от 3D принтирани жилища.

ова ново селище, чието строителство ще започне следващата година, обаче ще бъде най-голямото по-рода си, информира profit.bg.

Жилищата ще бъдат проектирани от Bjarke Ingels Group (BIG), която стои зад проекта на Icon, участвал в конкурса на НАСА за създаване на съоръжения, подходящи за живот на Марс .

Lennar и BIG наскоро инвестираха в Icon по време на кръг за набирането на 207 млн. долара.

„Lennar винаги е разширявала границите на технологичните иновации с цел поддържането на достъпността на качествените жилища, а 3D принтирането е изключително окуражаващ проект,“ казва Ерик Федер, президент на Lenx, която също е инвестирала наскоро в Icon.

Жилищата ще бъдат изграждани с помощта на технологията за принтиране и строителство Vulcan на Icon, информира Insider.

Според Icon, нейните системи създават домове, които „са по-здрави и по-издръжливи“ в сравнение с традиционните жилища.

Новите жилища ще бъдат оборудвани и с фотоволтаични покриви, което ще увеличи енергийната им ефективност.

Icon не e сама в това на пръв поглед футуристично начинание. Компании за жилищно строителство по света напоследък се обръщат към 3D принтирането, като алтернатива на традиционното строителство.

„Недостигът на работна ръка и материали в САЩ отдалечава много американски семейства от мечтата им да притежават собствен дом“, казва Федер.

Почитатели на 3D принтирането на жилища обаче твърдят, този тип прохождащо строителство би могъл да разреши тези два проблема.

Според Джейсън Балард, главен изпълнителен директор и съосновател на Icon, 3D принтирането е „инструментариумът на строителя на бъдещето.“

Създаването на принтирани домове често е считано за по-ефективно по отношение на разходите, труда, отпадъците и времето в сравнение с традиционните домове. От гледна точка на естетиката, принтерите също така могат да създават структури, които изглеждат по-креативни и нетрадиционни.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *