В съда дневно влизат по 24 искания за подслушване и следене

Това означава, че средно дневно идват по 24 искания и така тенденцията службите масово да следят телефонното и интернет общуване се запазва, пише във вестник „Сега“.
24 искания дневно не засягат само 24 души, тъй като в повечето не се сочи един IP адрес или един телефонен номер, а десетки, и това много пъти увеличава броя на хората, чиито контакти се следят. Ако темпото се запази, към края на годината ще има около 9000 искания.
Районните съдилища разрешават достъп до т. нар. трафични данни от 10 май м. г., когато влязоха в сила промените в Закона за електронните съобщения.
До края на миналата година Софийският районен съд е сезиран с 5121 искания. Големият им брой се обяснява с това, че на практика почти всички органи, които имат правомощия да искат тези данни, се намират в София. По правило най-много искания постъпват от ДАНС, после – от ГДБОП и СДВР.
От получените 4862 заявления досега на МВР и службите е отказано 540 пъти, или в 1/9 от случаите. Тенденцията при отказите е те да намаляват. В края на м.г. например откази имаше по около 1/5 от исканията. Не е ясно дали съдът е станал по-благосклонен към службите, или те са започнали по-добре да подготвят заявленията, коментира изданието.
По закон трафичните данни се пазят от доставчиците на услуги 12 месеца и се дават със съдебно разрешение, за да послужат при разкриването и раздледването на тежки престъпления, т.е. такива, за които Наказателният кодекс предвижда над 5 години затвор; за компютърни престъпления и за издирване на хора.
Случва се служителите на МВР и ДАНС да опитат да получат достъп и по дела, които не отговарят на тези условия, признават обаче магистрати. Шефовете на шестте главни дирекции в МВР могат да изискват от мобилните и интернет оператори разпечатки за по-малко от предвидените в 72 часа. Спешните разпечатки също минават за разрешение в съда, но впоследствие.
Законът задължава службите да унищожават всички телефонни и трафични разпечатки в срок от 6 месеца, ако те не са довели до образуване на дело.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *