В Сърбия залягат над руския език заради „Южен поток“

Сред разпадането на Югославия в началото на 90-те години на XX век популярността на руския език намалява, но сега руският отново завоюва позиции сред учениците от средните училища и студентите, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.
Особено забележим е този процес в автономната област Войводина в северната част на Сърбия, през която ще премине по-голямата част от разклонението на газопровода, съобщи в четвъртък министърът на образованието Весна Фила.  По нейните думи ведомството й е „принудено спешно да търси пътища, за да задоволи внезапно нарасналото търсене на учители по руски език“.
В Сърбия набира популярност и китайският език. Това е свързано с потока на инвестиции през последните години от Китай. През миналата година 2500 ученици от 35 училища в Сърбия са започнали да учат китайски експериментално. Ако експериментът излезе успешен, властите сериозно ще се замислят за въвеждането му в списъка на изучаваните чужди езици във всички учебни заведения в страната.
Интересно е, че трудът на учителите, учебниците и другите учебни пособия се заплащат от китайското правителство. От сръбска страна се предоставят безплатни квартири за учителите по китайски.
Учениците в Сърбия сами избират какъв чужд език да учат от английски, френски, немски, руски, италиански, испански, гръцки.
Освен чуждите инвестиции и икономическата конюнктура, изборът на изучавания език се влияе твърде много и от медиите. Много сърби, например, учат испански заради латиноамериканските сериали, които се показват без дублаж в страната.
Английският език уверено заема първото място в списъка с най-популярните чужди езици в Сърбия. В първи клас го избират около 90% от учениците. В Сърбия втори чужд език се учи от пети клас. В зависимост от региона предпочитанията са към френски и немски, а отскоро и към руския език.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *