В Турция пристигнаха първите части от ракетите „Пейтриът“

Пристигна и група германски военни, които ще подготвят разполагането на ракетните комплекси. Военните отначало са били дислоцирани на американската база Инджирлик край град Адана, а днес със самолет на турските военновъздушни сили ще бъдат транспортирани в град Кахраманмараш, където се очаква да бъдат разположени комплексите. Кахраманмараш се намира на около 100 км от границата със Сирия.
Иран отново предупреди, че разполагането на ракетите по границите на Турция със Сирия заплашва сигурността на целия регион, както и че може да предизвика избухване на Трета световна война.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отхвърли обвиненията на Иран като несъстоятелни:
Ние ясно показахме, че това е чисто отбранителна мярка. Ние сме тук, за да защитим нашия съюзник Турция. Нямаме никакви нападателни намерения.
На пресконференция по същата тема турският премиер Р.Т.Ердоган заяви, че обвиненията идват само от страна на иранския началник на Генералния щаб, а иранските политици не са се ангажирали с тях:
Ние отправихме искане до НАТО за защита на националната ни сигурност и НАТО се отзова с готовност. Разполагането на ракетите е временно. Първият етап е за срок от една година. Ако в Сирия всичко тръгне както трябва и започне процес на нормализиране, ние първи ще поискаме ново решение от НАТО.
Предвижда се цялостната подготовка по разполагането на зенитните батареи да приключи през първата половина на месец януари 2013 година, когато се очаква да бъдат задействани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *