В „Черния петък“ може да пиете и само по една студена вода

По традиция намаленията стимулират потребителя да вложи средства в уред за бита, дрехи или бижута с преценката, че инвестицията е практична и изгодна. Това обясняват от Европейския потребителски център – България /ЕПЦ/по повод традиционния „Черен петък“.

Според проверка на жалбите, по които екипът на организацията е работил през месеца на „Черния петък“ миналата година, основните проблеми са били два – доставеният продукт е различен от това, което потребителят е поръчал онлайн, или сроковете за доставка не са били спазени, а в някои случаи – са получени само част от желаните стоки.

Ето какво е важно да правим и да бъдем нащрек, когато пазаруваме онлайн от „Черен петък“:

1. Разчитате на импровизация

В седмиците преди намаления и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на непознат онлайн магазин, марка или нов продукт е по-голяма. Ако решите да се възползвате от изгодна оферта на сайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за предварително проучване. Името на фирмата, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е длъжен да посочи на сайта си, ако оперира в рамките на ЕС. Възможно е адресът на сайт да завършва на bg или co.uk , но това не означава, че търговецът се намира в България или в Обединеното кралство, например. Ако липсва някой от тези задължителни елементи, не се захващайте или просто продължете с разузнаването, за да пиете само една студена вода накрая.

2. Пропускате скритите разходи

Търговецът е задължен да ви информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка. Проверете и дали намалението не важи само при определени условия – например покупка над дадена стойност или на определено количество. Ако да – какви са условията за доставка. В противен случай ли? Купуваш стока за 10 лева, а доставка 50. Ясно е, че търговецът се е поизпотил само да им смени местата.

3. Подценявате „дребния шрифт“.

Веднъж натиснал бутона „плати“, потребителят автоматично се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете предварително с тях. Ако се затруднявате поради определена възраст да четете шрифт, например с размер от 11 пункта, вземете очила/лупа или просто помолете някой по-млад от вас за прочит и търлкуване.

4. Не проверявате къде трябва да върнете покупката, ако размислите.

Така рискувате тя да се озове на друг адрес, дори и в друга държава, но не и на правилното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, но някои търговци го удължават допълнително. И във всички случаи познайте кой ще е потърпевшия…

5. Не комуникирате с продавача – просто поръчвате.

Всеки етап на отношенията потребител – продавач трябва да бъдат ясно документирани. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а след това и от куриера. Или с други думи: направете си пълно досие на търговското си приключение в отделна папка от А до Я с всички документирани ходове от двете страни: продавач и купувач.

„При проблем с търговец, регистриран някъде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, потребителят трябва да бъде активната страна – да напише имейл до търговеца, като обясни ситуацията и поиска решение. Твърде често това е достатъчно. В противен случай – може да се свърже с нас“, уточнява Соня Спасова от ЕПЦ България.

И за финал: успешен шопинг през „Черния петък“ и дано ако не направите удар, поне да имате само бели кахъри от личната си търговска инициатива!

 

Ели ЯНЕВА с помощ от ЕПЦ България

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *