В Япония инвестират $25,5 млрд. в безпилотни и екологични коли

Най-големите японски автомобило-производители за текущата финансова година, която завършва в края на март 2018 г., планират да изхарчат 2,85 трлн. йени (25,5 млрд. долара) за развитие технологията на безпилотното управление и създаването на ново поколение екологични автомобили, съобщава телевизия NHK, цитирана от ТАСС.

Сумата е най-голямата за последните няколко години.

Toyota ще инвестира в новите технологии 1,5 трлн.йени (13,4 млрд. долара). Honda се готви да изхарчи за целта 750 млрд. йени (6,7 млрд. долара) или с 9,4% повече от миналата финансова година. Най-голям ръст на парите за иновации планират в Subaru, където ще инвестират 134 млрд. йени (1,2 млрд. долара), което е със 17,3% повече на годишна база.

Правителството на Япония насърчава инвестициите в технологията на безпилотното управление. Властите разчитат към 2030 г. всяка пета кола по пътищата на страната поне частично да се движи без намесата на водача. През 2020 г. се очаква безпилотните автомобили да бъдат разрешени за използване в някои райони на страната, а 5 години по-късно да има пълноценен вътрешен пазар за продажбата на подобни возила и употребата им.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *