В 12 без 5 Сенатът гласува законопроекта за избягване „фискалната скала“

Документът беше одобрен два часа след настъпването на Нова година, когато трябваше да влязат в сила автоматично увеличаване на данъците и орязване на бюджетните разходи.
До утре текстът трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите на Конгреса, а после американският президент Барак Обама ще го подпише и той ще влезе в сила, посочва Франс прес.
До приемането на нормативния акт от Сената се стигна  в последния момент след усилени преговори на Обама с републиканците от горната камара, посочва Франс прес.
Планът защитава 98% от американците и 97% от малките бизнесмени от покачването на данъците, което щеше да влезе в сила, ако план нямаше, подчерта Обама, цитиран от ДПА.
Сделката се състои в компромис относно данъчното бреме за американците  и отлагане във времето на съкращението на бюджетните разходи.
Данъчният елемент в сделката лишава от данъчните подаръци някои американци, посочва ДПА. Тези подаръци бяха в сила от ерата на президента Джордж Буш-младши.  Това бяха намаления на данъците за физически лица с годишен доход от над 400 000 долара и за семейства с годишен доход над 450 000 долара. Сега за тези две категории ще има увеличение на данъчните ставки, посочват американски медии, цитирани от ДПА.
По този въпрос Обама подчерта, че и републиканците, и демократите са получили онова, което са искали. Републиканците искаха в сила да си останат всички намаления на данъците, дори за най-заможните хора. Демократите настояваха за покачване на данъците за всеки с доходи на година от над 200 000-250 000 долара, посочва ДПА.
Споразумението освен това удължава с една година помощите за дълготрайно безработните, които са 2 млн. на брой, посочват Ройтерс и ДПА.
Текстът предвижда повишаване на данъците върху имуществената маса, като в някои случай увеличението ще е до 40% вместо досегашните 35%. В тези случаи става дума за имуществена маса от над 10 млн. долара на семейство, посочва Ройтерс.
Другата част на споразумението се отнася до  орязването на всички държавни разходи, което трябваше да влезе в сила от днес. Разходите във всички сфери, от социалните програми до отбраната, трябваше да са с 10% по-малко. Сега това съкращение се отлага с два месеца.
Демократите искаха по-балансирани съкращения на бюджетите, за да не навреди това на икономиката.
Ако споразумението не беше постигнато, икономиката на САЩ щеше отново да се озове в рецесия, бяха предупредили експерти.
Така наречената фискална скала, която плашеше всички, беше утвърдена през август 2011 г., припомня ДПА. Американският дълг е над 16 трилиона долара.
Обама определи този проектозакон като правилното нещо за американските финанси и подчерта, че той използва балансиран подход, за да се намали бюджетния дефицит на САЩ, като се инвестира в средната класа, докато от по-заможните се изиска да платят малко повече, отколкото досега, посочва АП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *