Гавра с парното на половин София

Вече три дни „Топлофикация София“ се гаври със стотици хиляди столичани, които останаха без парно и топла вода заради авария на магистрален топлопровод в жк „Дружба 1″.

От утре отново спира топлоподаването в „Студентски град“, „Мусагеница“ и всичките части на район „Младост“ заради нова авария на друга тръба, намираща се на „Цариградско шосе“. Това признаха на късна пресконференция от монополиста.

Въпреки че все още има цели квартали в столицата, които над 72 часа нямат топлоподаване, говорителят на дружеството Елизабет Павлова заяви пред „Труд“, че по техни данни нямало нито една сграда, която да е била без парно повече от 48 часа.

Твърдението й обаче се оборва дори от собствените й прессъобщения, от които ясно личи, че например в кв. „Слатина“ парно и топла вода няма от сутринта на 5 февруари.

Според общите условия на „Топлофикация“ дружеството дължи обезщетения на клиентите си при спиране на отоплението за повече от 48 часа.

От вчера сутринта „Топлофикация“ обяснява как е пусната топлата вода във всички квартали освен в „Слатина“, част от „Дружба 1″ и няколко блока на „Дружба 2″. В същото време обаче софиянци от жк „Младост 2″, жк „Младост 4″, „Лозенец“ и „Студентски град“ разказват как водата там изобщо не е пускана. От монополиста се оправдават, че имало „временни колебания“ на топлоподаването.

„Никакво колебание няма в „Младост 4″ – непоколебимо нямаме топла вода“, казва в свой коментар читателят на Trud.bg Владимир Кирилов.

На 5 февруари от дружеството обявиха, че е спряна водата и парното само в кварталите Младост“ – 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град“, „Дървеница“ и „Слатина“. Ден по-късно се оказа, че без да съобщи официално, „Топлофикация“ е спряла топлоподаването и в още 8 квартала на столицата – „Лозенец“, „Дианабад“, „Изток“, „Изгрев“, „Витоша“, „Яворов“, „Гео Милев“ и „Ситняково“.

В неделя от дружеството заявиха пред медиите, че в „Младост 1″ е пусната топлата вода, но софиянци заляха социалните мрежи с оплаквания, че това не е вярно. Оказа се, че топлата вода в „Младост 1″, „Младост 1А“ и „Младост 3″ е пусната едва в понеделник, а в „Младост 4″ и някои части на „Младост 2″ до редакционното приключване на броя топлоподаването все още не беше възстановено.

Магистралният топлопровод е на 27-30 г. и това е първата авария по него, заявиха от „Топлофикация София“ пред „Труд“.

Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация София“, пред „Труд“ :

Няма нито една сграда със спряно парно за повече от 48 часа

„Нямаме нито една сграда към момента (б.а. – 15,54 ч. днес) със спряно топлоподаване за повече от 48 часа. Възстановено е подаването във всички квартали освен в „Слатина“, част от жк „Дружба 1″ в района на ул. „Искърско шосе“, бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Брюксел“ и блокове № 417, 418, 419 в жк „Дружба 2″.

Има квартали, в които има колебания, т.е 2-3 часа имат, а след това прекъсва топлоподаването. Ако някой има претенции, могат да пускат жалби към нас.

По отношение на сметките – хората ще платят само потребената енергия по общия топломер. От броя работни дни на абонатната станция ще приспаднем дните, в които не сме подавали топлоенергия към съответната сграда. Това ще бъде отразено във февруарските сметки за парно, които ще излязат около 15 март.“

44 милиона за заплати в дружеството

В „Топлофикация София“ са си раздали 44 милиона лева заплати през 2015 г., показват данни от финансовия отчет на дружеството. През тази година на щат там са се водели 2399 души.

Въпреки дълговете на монополиста заплатите растат всяка година. През 2016 г. средствата за заплати в столичната „Топлофикация“ са нараснали с 2,5 млн., а за 2017 г. са предвидени нови 4 млн. лв.

Загубата на „Топлофикация София“ през 2016 г. е 40 млн. лв. и за следващата година се предвижда загуба от 35 млн. лв.

 

 

 

 

 

infostock.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *