Гагаузов: Проектът „Въча” ще оскъпи водата на 500 000 души с 30%

Инвестицията в захранването на Пловдив и още 16 общини с вода от язовир “Въча” ще оскъпи с около 30% питейната вода, която ще ползват 500 000 души. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на дискусията “Чиста вода за Пловдив.

Според Гагаузов, в прогнозираното увеличение не са калкулирани други фактори, еднакви за всички ВиК-дружества в страната, но то е съвсем разумно. Трябва да се отчетат и икономиите на електроенергия от отпадането на необходимостта водата да се вади с помпи от 130 метра дълбочина, каза министърът.

Реалното строителство на тръбата и пречиствателните станции по проекта”Въча” може да започне в края на следващата година и ще продължи около 4 години, заяви Гагаузов в отговор на въпрос на Дарик. Припомням, че прогнозната инвестиция е 130 млн. евро, половината от които ще бъдат осигурени с 25-годишен заем от ЕИБ, около 40 млн. евро – по оперативна програма “Околна среда”, а 25 млн. евро – от държавния бюджет.

Гагаузов обяви по време на дискусията, че “Въча” ще бъде обявен за обект от национално значение, за да се реши проблемът с отчуждаването на частни терени. По-късно обаче той уточни пред Дарик, че въпросът е технически, защото предстои парламентът да гласува поправка, уреждаща отчуждаването на земи за важни обекти. За тях процедурата ще приключва до представянето на оценката на отчуждения терен и няма да може да се спира строителството, така както е за националните обекти, обясни министърът на регионалното развитие. Тази законодателна промяна ще реши проблема с частната собственост на земите, върху които ще се изграждат изравнителния водоем и двете пречиствателни станции.

Държавата ще поеме и финансирането на Южния обходен колектор, който ще реши проблема с препълването на канализацията на Пловдив при всеки дъжд и ще събира водите и на 7 села от Родопската яка. Обектът ще влезе за финансиране по програма ИСПА, по която за 2009-2011 г. ще бъдат усвоени 51,5 млн. лева, обяви Гагаузов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *