Газовата борса тръгва на 1 декември

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за енергетиката, с които се създава борса за търговия с природен газ и поне формално се разрушава държавният монопол в сектора. Платформата за газови сделки трябва да заработи още на 1 декември, но поради необходимостта от приемането на специални правила за търговията с газ първите сделки ще се случат реално след Нова година.

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов очаква с промените да се постигне демонополизиране на газовия сектор

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов очаква с промените да се постигне демонополизиране на газовия сектор

© Надежда Чипева

Ефектът за потребителите може да се усети още в първите месеци на 2020 г.

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за енергетиката, с които се създава борса за търговия с природен газ и поне формално се разрушава държавният монопол в сектора. Платформата за газови сделки трябва да заработи още на 1 декември, но поради необходимостта от приемането на специални правила за търговията с газ първите сделки ще се случат реално след Нова година,информира capital.bg.

Според авторите на промените, сред които е и председателят на ресорната парламентарна комисия Валентин Николов, газовата борса ще създаде конкурентна среда за търговците и потребителите на природен газ. Но поне през първите години от съществуването ѝ основен продавач, както и сега, ще си остане „Булгаргаз“. Въпреки това ефект за крайните потребители ще има, тъй като цените им вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране, а ще зависят от пазара. Това поне за начало едва ли ще има твърде позитивен ефект, защото без алтернативни доставки (продавачи) цените трудно биха се понижили под регулираните от КЕВР. Ефект може да има, когато бъде пусната газовата връзка с Гърция и до България стигне каспийски газ, или ако се случат планираните доставки на LNG в обем от 500 хил. куб.м на година.

Основните опасения на хората от бранша са, че при така структурирания пазар на природен газ има голяма вероятност да се повторят част от грешките при свободната търговия с електрическа енергия – държавата чрез „Булгаргаз“ ще е основният играч на газовата борса и би могла да оказва влияние върху търсенето и предлагането, както правят АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и ТЕЦ „Марица-изток 2“ при тока. Проблем е и това, че газовият пазар няма да се либерализира напълно, а ще остане регулиран сегмент – за топлофикациите. Това може да доведе до кръстосано субсидиране на тези дружества, като КЕВР им определя по-ниски тарифи, а „Булгаргаз“ си „избива“ загубите чрез по-високи начални цени на търговете за свободния пазар.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *